Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Voda z Jihlavy by měla stačit k ochlazování nových jaderných bloků v Dukovanech

Voda z řeky Jihlavy by měla stačit k ochlazování nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany. Jedním z důvodů je také fakt, že nové bloky by měly být náhradou dosavadních, kterým končí životnost ve třicátých letech.

Vláda ve středu oznámila, že nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Zatím půjde o dva reaktory, vláda ovšem bude ještě s vítězem jednat o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Cena za jeden reaktor při výstavbě dvou bloků je při současných cenách 200 miliard korun. Kabinet dal korejské společnosti přednost před francouzskou firmou EDF.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

„V Dukovanech se plánuje náhrada dosavadních bloků, kterým končí životnost ve 30. letech novými reaktory, celkový instalovaný výkon by měl zůstat stejný, tedy dva gigawatty. V současnosti je kapacita Dalešické přehrady na Jihlavě pro účely chlazení elektrárny využita téměř z celé její kapacity, a měla by tak stačit pokrýt i potřeby nových bloků,“ uvedl Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Pracují na suchém chlazení

Současné kladné stanovisko EIA umožňuje ČEZ výstavbu dvou bloků. „Při technickém řešení projektu se zaměříme na snížení potřebného množství surové vody na chlazení i na dodržení dalších environmentálních parametrů. Omezené množství vody v lokalitě je jedním z limitů, zvláště když samozřejmě počítáme se zhoršováním stavu vlivem klimatických změn,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Uvedl, že firma pracuje na odzkoušené variantě takzvaného suchého chlazení, které není závislé na velkém množství vody jako klasické chladicí věže. „Tato metoda je vyzkoušena a počítáme s ní pro nové bloky v Dukovanech. Řízení EIA bychom v tomto směru doplnili,“ dodal.

Hejtman Vysočiny: Kraj chce s investorem jednat o dopadech dostavby Dukovan

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvítal rozhodnutí vlády o stavbě dvou nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany. ČTK řekl, že s vybraným investorem, korejskou firmou KHNP, chce krajská samospráva jednat o podmínkách a dopadech...

Tento systém používá tepelné výměníky k chlazení vody z kondenzátoru. Voda prochází uzavřenými potrubími a kanálky, které se chladí pouze proudícím vzduchem. Suché chlazení potřebuje více prostoru než mokré chlazení, protože vyžaduje velké množství vzduchu. Je také dražší na investici. V energetice se suché chlazení používá tam, kde není dostatek vody pro mokré chlazení, například v elektrárnách v pouštích.

Nesmí se zhoršit kvalita vody

V rámci stavby bloků i provozu Jaderné elektrárny Dukovany je klíčové, aby se nezhoršila bilance a jakost vody v Jihlavě, uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. „Dle doposud předložených studií ČEZ by při stavbě a následném provozu nemělo dojít ke zhoršení vodní bilance nebo kvality vody v řece. Stavba i provoz budou ještě při přípravách dále posuzovány,“ dodal.

V případě poklesu odtoku vody z krajiny vlivem změny klimatu nebo budoucího rozšíření instalovaného výkonu Jaderné elektrárny Dukovany by podle Hrdinky musel být zřejmě postaven nový zdroj, například na paralelním toku řeky Oslavy, pokud to její hydrologické a geologické poměry umožní.

Další část obchvatu Jihlavy za 277 milionů korun dotuje stát kvůli Dukovanům

Další část silničního obchvatu Jihlavy bude stát 277 milionů korun bez daně. Zakázku pro kraj zajistí konsorcium firem MI Roads a IMOS Brno. Na tuto stavbu a na obchvat města Brtnice dá kraji peníze Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI),...

Recirkulovat vodu z řeky nejde, přírodně chladná voda z Jihlavy se v procesu chlazení částečně odpaří a zároveň ohřeje. „Voda sice recirkuluje v rámci elektrárny, konkrétně chladicího okruhu reaktoru, ale zároveň se obměňuje a doplňuje z řeky, kvůli nižšímu radiačnímu zatížení vypouštěné vody a lepší chladicí schopnosti,“ vysvětlil Hrdinka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ, a. s.

Štítky Dukovany, nové bloky, chlazení, voda, Dalešická přehrada, řeka Jihlava, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda z Jihlavy by měla stačit k ochlazování nových jaderných bloků v Dukovanech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.