Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Hygienici na Vysočině objíždí letní tábory. Zajímá je kvalita hygieny, ubytování i skladování potravin v kuchyni

Kromě dětí a vedoucích se letních táborů na Vysočině namátkově účastní také hygienici. Ti během první poloviny července zkontrolovali 51 dětských táborů a čtyři stravovací provozy, které zajišťují stravování na zotavovacích akcích pro děti.

Nedostatky ve skladování potravin 

Výsledky lze shrnout tak, že nejzávažnější zjištěná závada se týkala stravovacích služeb, přesněji nedostatků ve skladování potravin. „V tomto případě je s provozovatelem zahájeno správní řízení a bude mu udělena finanční sankce,“ sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová.

V minulém týdnu byly Hasičským záchranným sborem evakuovány tři tábory v důsledku záplav.

Aktuálně je nahlášeno v Kraji Vysočina 243 zotavovacích akcí o 352 bězích. Přihlášeno je na ně 25 232 dětských účastníků. Dále je hlášeno 46 jiných podobných akcí o 60 bězích, kterých se zúčastní 1 386 dětí.

Od začátku prázdnin se krajští hygienici zaměřili na 51 táborů.

„Dosud zjištěné závady byly drobnějšího charakteru. V jednom případě nebyla zotavovací akce v řádném termínu ohlášena na krajskou hygienickou stanici. Jiný nedostatek byl v povinně vedené dokumentaci. S oběma provozovateli byla pochybení projednána a byla řešena domluvou,“ doplňuje Kamila Hodačová, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých KHSV. 

Dle Nařízení ES krajští hygienici kontrolují také stravovací zařízení, která táborům dodávají stravovací služby. „V jednom z kontrolovaných stravovacích zařízení bylo zjištěno uložení potravin po době jejich expirace. Byla nařízena likvidace těchto potravin a s provozovatelem je zahájeno správní řízení. Bude mu udělena finanční sankce,“ doplňuje Hodačová.

Letní tábor na Havlíčkobrodsku 

Co hygienici sledují? 

A co konkrétně hygieniky během kontrol zajímá? Podle Böhmové se zaměřují na podmínky ubytování, táborové kuchyně, sociální zařízení, na dodržování provozní hygieny. Nejen u personálu ale především u dětí kontrolují možnosti osobní hygieny. „Patří sem sprchy, toalety i dodržování pravidelného a důsledného mytí rukou, které má obrovský význam v prevenci šíření infekčních nemocí, v dětském kolektivu obzvlášť,“ zdůrazňuje Jana Böhmová.

Méně soli v pokrmech 

S personálem, který na táborech pracuje v kuchyni, hygienici konzultují moderní výživová doporučení, skladbu a pestrost jídelníčku i snižování množství soli v pokrmech. „Při velkém výdeji energie a zvýšené námaze je třeba, aby denní menu malých táborníků bylo pestré a vyvážené. Neméně významný je pitný režim dětí, zvláště v současných horkých dnech. Ideální je nabízet neslazené nápoje, případně je doplnit ředěnými ovocnými či zeleninovými šťávami,“ jmenuje mluvčí hygieniků na Vysočině.

Od začátku letošního července je situace na táborech prozatím klidná. Nebyl vydán žádný zákaz konání zotavovací akce pro děti ani jiné podobné akce. Nebyl přijat žádný podnět. KHSV neřešila na táborech šíření infekčního onemocnění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky tábor, léto, sezona, táborník, kontrola, hygiena, hygienik, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině objíždí letní tábory. Zajímá je kvalita hygieny, ubytování i skladování potravin v kuchyni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.