Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Mezi stavbami roku Vysočiny je budova ve dvoře Bohuslavice i opravený zámek v Telči

Titul Stavba roku Kraje Vysočina za rok 2023 získalo od odborné poroty pět počinů. Ocenila rekonstrukci městského domu v Jimramově, v němž je penzion Just, obnovu zámku v Telči, dostavbu biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě a úpravu křižovatky v Kamenici nad Lipou. Atypický objekt ze dřeva v Hospodářském dvoře Bohuslavice dostal kromě titulu také nejvíc SMS hlasů od veřejnosti a cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

Záměrem soutěže je ocenit nejlepší novostavby a rekonstrukce, letos se uskutečnil její 22. ročník. Přihlášených bylo 19 realizací, výsledky dnes organizátoři vyhlásili v Novém Městě na Moravě.

Hospodářský dvůr Bohuslavice na Jihlavsku nabízí zázemí pro dovolenou a různé akce. Nový víceúčelový objekt dostal v soutěži titul stavba roku za monumentální a přesto jednoduchou dřevěnou konstrukci z mohutných kmenů.

U státního zámku Telč ocenila porota rozsáhlou stavební a restaurátorskou obnovu. Tato památka UNESCO se jí dočkala po víc než sto letech. Novoměstský biatlonový areál Vysočina Arena dostal titul za citlivé doplnění tribun s odpovídajícím zázemím pro sportovce a návštěvníky.

Proměna chráněného domu 

Penzion Just v Jimramově na Žďársku bodoval u poroty inspirativní proměnou památkově chráněného městského domu v centru. Pozdně klasicistní budova byla dříve využívaná jako zemědělská usedlost.

Nová okružní křižovatka s uměleckým ztvárněním lipového listu a s úpravami navazujících komunikací v centru Kamenice nad Lipou dostala titul stavba roku za bezpečně vydefinovaný dopravní prostor. Investorem této akce byl kraj spolu s městem.

Soutěžící stavby získaly také šest odborných čestných uznání a ocenění vypisovatelů a partnerů soutěže. Podrobnosti k přihlášeným akcím jsou na webu.

Přehlídku stavebních realizací pořádá spolek Stavba Vysočiny ve spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, ČKAIT a Krajem Vysočina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky cena, ocenění, stavby, soutěž, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi stavbami roku Vysočiny je budova ve dvoře Bohuslavice i opravený zámek v Telči | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.