Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O miliardy ze Sberbank požádá Vysočina za týden, žádosti chystají i další města

Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2,5 miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. ČTK to řekl náměstek hejtmana Vysočiny Miroslav Houška (KDU-ČSL). Žádosti o výplaty připravují i další města na Vysočině. Vyplácení pohledávek začalo v pondělí prostřednictvím Komerční banky. Peníze už obdrželo například město Mimoň na Českolipsku.

„Nebude to tento týden, bude to příští, protože pan hejtman je na zahraniční služební cestě a tento týden není jako statutár k dispozici," řekl Miroslav Houška. Kromě Komerční banky a Československé obchodní banky by podle něho měl kraj vrácených 2,396 miliardy korun uložit u České spořitelny a PPF. K rozdělení peněz mezi více bankovních domů se kraj rozhodl kvůli rozložení případných rizik.

Žádost o výplatu už připravuje Žďár nad Sázavou, potvrdil ČTK starosta města Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město). Podle vedoucího finančního odboru žďárské radnice Tomáše Vlčka město zatím získá 55,537 milionu korun. „Zbývající část včetně úroků z prodlení bude těch pět procent, tedy 2 923 000," řekl Tomáš Vlček. Žádost podle něho v pondělí město připravilo a podá ji dnes. „Podle pokynů, které jsme řešili s naším bankovním poradcem, tak v rámci Komerční banky bude žádosti ještě shromažďovat jejich právní oddělení, takže to není tak, že dnes zažádáme a zítra budou peníze, ale mělo by to být v rámci dnů," řekl v pondělí Vlček.

Žádost připravuje také Jihlava. „Slíbili nám 152,5 milionu i s úrokem a pak by ještě nějaké úroky mohli poslat, protože paní správkyně (insolvenční správkyně Jiřina Lužová) si nechala velkou rezervu, ze které bychom v další vlně měli dostat další peníze," řekl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Přes 100 milionů korun zůstalo ve Sberbank i Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Starosta města Ondřej Kozub (ODS) ČTK řekl, že podáním žádosti ho musí nejprve pověřit rada. Zasedat bude ve středu. Očekává, že žádost o vyplacení peněz podá na začátku příštího týdne. Město má nárok asi na 106,6 milionu korun.

Peníze zpět obdrželo i město Mimoň na Českolipsku, kterému zůstalo před více než dvěma lety na účtu u Sberbank CZ 15,2 milionu korun. „Dostali jsme nakonec díky úrokům asi o 100 tisíc korun více," řekl starosta Petr Král (ANO). S navrácenými penězi podle něj počítají v rozpočtu pro letošní rok. „Hodí se nám. Nebylo to ale tak, že bychom na nich stáli," dodal Král. Šestitisícová Mimoň bude letos hospodařit s více než 350 miliony.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Komerční banka vyplácí pohledávky věřitelů ode dneška, první platba se uskutečnila v 09:02. Zájem je velký. Věřitelů je přes 15 tisíc, dostat by měli zhruba 57 miliard korun. Výplata potrvá do 15. dubna. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky peníze, žádost, Rusko, správa, banky, Sberbank, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O miliardy ze Sberbank požádá Vysočina za týden, žádosti chystají i další města | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.