Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

S novým rokem nová přírodní památka. Vysočina přidala další chráněné území, celkem jich je už 155

Radní Kraje Vysočina schválili vydání nařízení, díky kterému bude vyhlášeno nové zvláště chráněné území - přírodní památka U Šeredů, jež najdeme na Jihlavsku. Tímto tak potvrdili důležitost ochrany přírody. Kraj Vysočina má tak aktuálně v péči celkem 155 zvláště chráněných území.

Lokalita U Šeredů je typickou ukázkou mokřadních biotopů vázaných na širokou nivu Maršovského potoka a mírné svahy při jejím okraji východně od samot U Šeredů mezi obcemi Jiřín a Zbilidy na Jihlavsku. „V závislosti na výšce hladiny spodní vody se zde nachází široké spektrum vzácných biotopů od mokřadních porostů s trvale vysokou hladinou spodní vody až po střídavě vlhké a suché krátkostébelné trávníky," popsala podrobnosti Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Kraj Vysočina má aktuálně v péči už celkem 155 zvláště chráněných území, v letošním roce vyčlenil na zajištění péče o ně ze svého rozpočtu 14,8 milionu korun. 

V této chráněné oblasti lze pozorovat celou řadu zvláště chráněných druhů rostlin i živočichů, namátkou lze zmínit například ostřici blešní, všivec lesní, toliji bahenní, bekasinu otavní či drobný druh měkkýše vrkoče rašelinného.

„Lokality tohoto charakteru jsou v dnešní intenzivně obhospodařované krajině velmi vzácné a neustále ohrožené (například budováním rybníků či zalesňováním). Vyhlášení této lokality přírodní památkou představuje velmi efektivní způsob zajištění její dlouhodobé ochrany a zároveň efektivní plánování péče o ni,“ uvedl Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí. Jak dodal, věří, že se díky odborné péči o lokalitu bude dařit její stav nadále zlepšovat, stejně jako se to v minulých letech podařilo v nedaleké lokalitě Na Oklice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky příroda, památka, území, U Šeredů, Vysočina

S novým rokem nová přírodní památka. Vysočina přidala další chráněné území, celkem jich je už 155 | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.