Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině spustili sněhová děla. Běžkaři si užijí stopy na Žďársku

Provozovatelé lyžařských sjezdovek na Vysočině využili pokles teplot a od úterního podvečera vyrábějí technický sníh. Kdy začnou na kopcích jezdit první vleky, bude záviset na počasí. Pokud vydrží mrazy, mohly by první sjezdovky otevřít v polovině prosince. Ve Žďárských vrších jsou místy i trasy pro běžkaře, přírodního sněhu tam dnes ráno leželo přibližně 15 centimetrů.

V okolí Nového Města na Moravě najela čtyřkolka v úterý pás na bruslení směrem od Vlachovic na Sklené, Fryšavu a Kadov, dnes by se trasy měly rozšiřovat, uvedl web Lyžařské Novoměstsko. Na některých kopcích si lyžaři vyšlápli stopy sami. U Žďáru nad Sázavou dnes čtyřkolka s válcem objede trať ve skiareálu. Klasické stopy se tam zatím upravovat nebudou, uvedla městská organizace Sportis.

V noci na dnešek byl na Vysočině i víc než pětistupňový mráz. Podle meteorologů budou chladné také následující noci a ani přes den by teploty neměly převýšit bod mrazu. Budou i další sněhové přeháňky.

Na novoměstském Harusově kopci spustili sněhová děla už v neděli, znovu je uvedli do provozu v úterý. „V noci to bylo dobré," řekl dnes provozovatel sjezdovky Karel Klapač. Mrazíky koncem listopadu nepovažuje za výjimečné. Jak uvedl, hraniční pro zasněžování jsou teploty okolo minus tří stupňů. Technický sníh je zatím na svahu v hromadách. „Děláme všechno pro to, abychom víkend od 16. prosince byli schopní plného provozu," řekl.

Čeřínek a Šacberk 

Sněhová děla od úterý fungují také na dalších svazích. Když vydrží mrazy, mohl by vlek na Čeřínku u Jihlavy jezdit od 8. prosince. uvedl Vladimír Cháb za sjezdovku. Druhý prosincový víkend by mohl být připravený na novou sezonu také skiareál na Šacberku, který je také u Jihlavy. „Pokud z velké části bude platit předpověď a nic nás nenechá ve štychu, tak by bylo reálné někdy koncem příštího týdne mít hotovo," řekl provozovatel Pavel Havlíček.

Technický sníh přibývá také například na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Magda Vaňková, správkyně sjezdovek v Lukách a na Křemešníku, uvedla, že důležité je, aby se dalo lyžovat o vánočních prázdninách. „Tam to směřujeme. Věříme, že to rozjedeme dřív. ale teď nám jde hlavně o to, vyrobit co nejvíc technického sněhu, abychom měli dostatečné zásoby na případné oblevy," řekla Magda Vaňková. 

Před rokem zahájily první dvě sjezdovky na Vysočině sezonu 16. prosince, před Vánoci jich fungovalo sedm. Minulá lyžařská sezona v kraji skončila ve druhé polovině března.

Ohodnoť článek

Štítky lyžování, sezona, sněžná, děla, rekreace, počasí, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině spustili sněhová děla. Běžkaři si užijí stopy na Žďársku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.