Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zájem o dětské kroužky je na Vysočině větší než dřív. I přes mírné meziroční zdražení

Zájem o dětské kroužky je u oslovených organizací na Vysočině větší než v předchozích letech. Hlavně u kroužků pro předškolní děti. Neodrazuje ani mírné zvýšení ceny, ke kterému organizátoři přikročili. Kroužky v kraji je možné navštěvovat už za poplatek okolo 400 korun za půl roku.

„V letošním roce to u nás vypadá, že bychom měli mít klientů víc. Loni jsme měli asi 1600 účastníků zájmového vzdělávání a letos jich bude zhruba 1750," řekl Vilibald Prokop, ředitel Domu dětí a mládeže Jihlava.

Asi čtvrtina kroužků, které jihlavské zařízení nabízí, zdražila do deseti procent, hlavně kvůli tomu, aby bylo možné zaplatit lektory nebo materiál, který dostanou účastníci. U většiny kroužků se cena nezvýšila. Roční poplatek je mezi 800 až 2500 korunami. „Samozřejmě jsou i nějaké výkyvy, když je individuální výuka, dostáváme se až na 6000 za rok, ale to je spíš výjimka," řekl Prokop.

„Žádný výkyv zájmu jsme nezaznamenali, přestože jsme ceny navýšili o pár desítek korun," řekla Miroslava Lisá, ředitelka Střediska volného času Humpolec. Stejně jako v Jihlavě i v Humpolci evidují větší zájem zejména o aktivity předškolních dětí a mladších školních dětí. Humpolecké středisko navštěvuje pravidelně až 700 dětí.

Víc kroužků v jedné organizaci 

Víc než na rodiny dolehlo podle Lisové v letošním roce na zřizovatele to, jak je řešené financování domů dětí a mládeže. Už nedostávají od státu peníze na účastníka každého kroužku, ale pouze na takzvaného unikátního účastníka (dle rodného čísla). Příspěvek se tak nezvyšuje, pokud jedno dítě navštěvuje víc kroužků v jedné organizaci. „Samozřejmě ale neděláme to, že by dítě nemohlo chodit do víc kroužků. Když o ně má zájem, tak tam prostě jde. U nás je to asi 30 procent dětí, které mají aktivit víc. Máme výhodu, že máme vynikajícího zřizovatele, město Humpolec. Dohodli jsme se, že zatěžovat rodinné rozpočty nebudeme, že uděláme při navýšení jen menší krok. A pokud bude potřeba, dofinancuje to zřizovatel," řekla Lisová. Půlroční cena kroužku v Humpolci je 500 korun, před zdražením byla 450 korun.

Žádný pokles zájmu děti neeviduje ani SH Academy, která čtyři roky na Vysočině i v dalších krajích organizuje parkurové kroužky. „Máme čtvrtý rok za sebou úplně plno, takže žádnou změnu v zájmu nevnímáme," řekl za organizaci Martin Kašiar. Na Vysočině jejich parkurové kroužky navštěvuje asi 470 dětí. Podporu státních peněz na činnost SH Academy nevyužívá, půlroční cena kroužku je 2490 korun a letos se nezvyšovala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto coyot/pixabay

Štítky zájem, kroužek, školy, sociální, hobby, děti, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o dětské kroužky je na Vysočině větší než dřív. I přes mírné meziroční zdražení | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.