Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tip na výlet: U Ledče mají novou naučnou stezku zasvěcenou Jaroslavu Foglarovi. Měří 1,4 kilometru

Nedaleko Ledče nad Sázavou je nová naučná stezka, která připomíná táboření nejstaršího českého skautského oddílu Pražská Dvojka vedeného spisovatelem Jaroslavem Foglarem. Ten měl skautskou přezdívku Jestřáb. Návštěvníci se prostřednictvím stezky nazvané S Jestřábem a hochy od Bobří řeky do Sluneční zátoky dostanou na místa, kde oddíl tábořil v letech 1925 až 1945.

Ledečský místostarosta Michal Simandl řekl, že byla naučná stezka kompletně dokončená během srpna. „Víceméně navazuje na muzeum Jaroslava Foglara, které je v Ledči na hradě," uvedl Michal Simandl.

Tip na výlet: Vzpomínka na Foglara. Legendární Sluneční zátoka nás dovede o 100 let zpátky

Kdo má rád dílo českého spisovatele Jaroslava Foglara, pak by se měl určitě vypravit do Sluneční zátoky. Tu najdeme při trati posázavského pacifiku Světlá nad Sázavou - Čerčany.

Nová naučná stezka je dlouhá 1,4 kilometru a vznikla ve spolupráci s malířem a ilustrátorem Milanem Teslevičem, jenž stojí za vznikem Foglarova muzea, je na ní 12 zastavení. U některých jsou kromě informačních panelů dřevěná posezení, na jednom místě si turisté mohou odpočinout v podsadovém stanu. Před zátokou je dřevěný altán s údaji o čtyřech táborech, které se v okolí města uskutečnily za druhé světové války. V té době byly letní stanové tábory zakázané, proto nemohly být přímo ve Sluneční zátoce.

Jaroslav Foglar (1907 až 1999) ve Sluneční zátoce se svým oddílem tábořil v letech 1925 až 1945, stala se také předlohou pro jeho knihu Hoši od Bobří řeky. Od roku 1997 připomíná spisovatele v zátoce památník. Každoročně se tam koná setkání příznivců Foglarova díla a odkazu. Muzeum Jaroslava Foglara je na ledečském hradě od roku 2017. 

Hlavně malé návštěvníky zaujme to, že na stezce je možné plnit úkoly tábornické hry. Výsledky si účastníci mohou zaznamenat i elektronicky, pokud si pomocí QR kódu otevřou elektronický formulář.

Vytvoření stezky stálo 711 tisíc korun, městu tyto náklady plně pokryla získaná dotace.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vysočina West

Štítky tip, výlet, víkend, cestování, táboření, tábor, Jaroslav Foglar, Ledeč nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: U Ledče mají novou naučnou stezku zasvěcenou Jaroslavu Foglarovi. Měří 1,4 kilometru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.