Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hygienici na Vysočině kontrolovali dětské tábory. Tři účastníci měli zažívací problémy

Od začátku letošních letních prázdnin hygienici v Kraji Vysočina kontrolují dětské letní tábory. Do 17. srpna provedli již 120 kontrol táborů a dvou podobných akcí pro děti. Kontrolám neunikla ani stravovací zařízení, která zajišťují stravování pro tyto tábory.

Při kontrolách byly odhaleny nedostatky u třinácti provozovatelů. Na základě zjištěných nedostatků byly provozovatelům uděleny sankce. „Pochybení, která se každoročně opakují, se týkají nedodržování hygienických podmínek při zajištění stravování. Ve třech případech letos byla nařízena likvidace zdravotně závadných pokrmů a surovin. Často provozovatelé chybují také ve vedení zdravotní dokumentace jak dětí, tak ostatních fyzických osob v táboře. Například chybí doklad o bezinfekčnosti dítěte či není doloženo platné potvrzení od lékaře o způsobilosti dítěte na zotavovací akci,“ popisuje Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

V letošní sezoně je v Kraji Vysočina dosud hlášeno 271 zotavovacích akcí – což jsou akce pro 30 a více dětí s 385 běhy, na které je přihlášeno 26 652 dětí. Celkový nahlášený počet jiných podobných akcí pro děti je 50 se 67 běhy a s plánovanou účastí 1518 dětí.

Určitě dobrou zprávou je to, že se celkově podmínky ubytování dětí na táborech zlepšují, zjištěných závad ze strany hygieniků je méně. „Letošní závady se týkaly například, že nebyla horní lůžka patrových paland opatřena nepropustnou podložkou pod matrací proti protečení či některé matrace nebyly povlečeny vyměnitelným prostěradlem, s použitým prádlem nebylo nakládáno odpovídajícím způsobem, případně byl mezi lůžky dětí příliš malý prostor,“ doplňuje Kamila Hodačová. Za zjištěné závady byly provozovatelům uděleny sankce.

Novinkou od letošního 1. července je to, že pracovníci na táborech již nemusí mít lékařem vystavený zdravotní průkaz, proto se již tyto doklady nekontrolují. „Krajští hygienici se, kromě sledování plnění hygienických podmínek, zaměřili také na edukaci kuchyňského personálu a vedení táborů o složení denních jídelníčků. Jejich cílem je, aby pokrmy byly nutričně vyvážené a odpovídaly zásadám správné výživy dětí,“ dodává mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Rady pro nové provozovatele 

V Kraji Vysočina se tradičně koná velký počet táborů, povětšinou jsou již zavedené a jejich provozovatelé jsou stálí. „Protože s provozovateli táborů spolupracujeme povětšinou dlouhodobě a stále probíhá jejich edukace, není odhalovaných nedostatků velké množství. Novým provozovatelům, kteří se chystají realizovat tábor v našem kraji poprvé, doporučujeme, aby se na nás s předstihem obrátili a poradili se, jak zajistit všechny podmínky, aby odpovídaly hygienickým standardům,“ radí Hodačová.

Během letošních kontrol nemuseli hygienici vydat žádný zákaz konání zotavovací ani jiné podobné akce. „KHSV řešila doposud tři případy výskytu gastroenteritid u účastníků zotavovacích akcí. Epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že onemocnění byla virového původu, byla přijata protiepidemická opatření. Neproběhla žádná evakuace z důvodu například povodní či jiných mimořádných událostí,“ dodala závěrem mluvčí Böhmová.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík | Zdroj KHSV

Štítky tábor, kontrola, hygienici, léto, prázdniny, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině kontrolovali dětské tábory. Tři účastníci měli zažívací problémy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.