Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Karel Roden z Okříšek měl původně být zemědělcem. Ze školy ale utekl a dal se k divadlu

Městys Okříšky na Třebíčsku se může pyšnit rodákem se slavným příjmením, které v hereckém prostředí asi netřeba dlouho představovat. 10. srpna 1914 se zde narodil Karel Roden nazývaný mladší, převážně divadelní herec, který své povolání dostal do vínku od matky i otce.

Ze školy odešel 

Otcem Karla Rodena byl Karel Roden starší, jenž se původně jmenoval Bohumil Karel Hájek. V roce 1951 se v Českých Budějovicích nechal přejmenovat a nově začal užívat příjmení Roden. Byl hercem a také režisérem divadelní společnosti v Domažlicích. Také Karlova maminka Anděla Šedivá – Rodenová měla herecké nadání. Pocházela ze starobylého divadelnického rodu založeného v 19. století Vilémem Grauem. Otec si nepřál, aby se Karel Roden mladší stal hercem, proto šel tedy studovat zemědělskou školu v Klatovech. Karel však tuto školu brzy opustil a nastoupil k divadelní společnosti Jaroslava Bittla, kde působil až do roku 1933.

Tíhl i k režii 

Rok pak působil v nuselském Tylově divadle. Karel Roden mladší kromě herectví tíhl i k režii a ve svých dalších působištích působil jako herec a i jako režisér. Mezi roky 1934-1937 získal angažmá v kladenském divadle, poté přešel na tři roky do divadla v Olomouci. Mezi lety 1940-1945 hrál v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.

Karel Roden s Dagmar Neumannovou ve hře Zlaté jezero, foto: Bohuslava Maříková (jihoceskedivadlo.cz)

Toto divadlo bylo ale po válce zničeno a další Karlovy kroky vedly do Teplic, kde setrval do roku 1947. Po opravě budějovického divadla se vrátil zpět a setrval v něm až do své smrti. V roce 1981 odešel do hereckého důchodu. Do hereckého nebe odešel 26. srpna 1992, zemřel v Českých Budějovicích.

Ve filmu účinkoval Karel Roden mladší výjimečně, filmaři ho oslovovali až v jeho zralém věku.

Synové Karel a Marian 

Tento rodák z Třebíčska má dva syny, oba dva se věnují herectví – Karla (*1962) a Mariana (*1964). Zejména Karel patří k předním českým hercům, je vyhledávaným hercem i pro zahraniční filmaře.

Coby divadelního herce mohli lidé Karla Rodena mladšího vidět v Jiráskově Lucerně, ve Stroupežnického Furiantech, v Drdových Hrátkách s čertem, hrál i v Hamletovi či Veselých paničkách windsorských. Významnou postavou v jeho herecké biografii je rovněž Kupec, Krásčin otec ve světové premiéře Hrubínovy Krásky a zvířete před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Ve zralém věku hrál v americké hře Zlaté jezero.

Karel Roden mladší je také nositelem dvou významných ocenění - Zasloužilý umělec a získal i Cenu Jaroslava Průchy.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jihoceskedivadlo.cz, Městys Okříšky | Zdroj Městys Okříšky, jihoceskedivadlo.cz, wikipedia

Štítky rodák, herec, divadlo, osobnost, Karel Roden, Okříšky, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Karel Roden z Okříšek měl původně být zemědělcem. Ze školy ale utekl a dal se k divadlu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.