Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stavba Vysočiny: Tři ceny putují do Třeště. Jsem rád, že se budova staré školy nezbourala, říká starosta Hynk

Městské kino v Polné na Jihlavsku v pondělí 12. června hostilo již 21. ročník soutěže Stavba roku Kraje Vysočina. Do soutěže se za rok 2022 přihlásilo 22 novostaveb a rekonstrukcí. Nejúspěšnější stavbou se stala budova staré školy na náměstí v Třešti, která bude od nového školního roku sloužit potřebám místní základní umělecké školy (ZUŠ). Tato rekonstrukce získala nejvíce hlasů i u veřejnosti.

Porota ve 21. ročníku udělila celkem pět odborných titulů, jeden titul Cena veřejnosti, šest čestných uznání a čtyři individuální ocenění.

Výsledky za rok 2022

Titulem Stavba roku Kraje Vysočina 2022 byl dekorován Bytový dům pro seniory ve Velkém Meziříčí za kultivovanou přestavbu budovy internátu na malometrážní byty s venkovní relaxační zónou. Stará škola na náměstí v Třešti za povýšení významu budovy jako dominanty příznivě ovlivňující náměstí. Oprava kaple Panny Marie Bolestné u hradu Kámen za citlivou záchranu historického objektu a vytvoření kvalitního interiéru. Návštěvnické centrum Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci za přenesení původní atmosféry pivovaru do moderní podoby vycizelovaných interiérů. Most ev. č. 602-044 na II/602 Dvorce za náročnou rekonstrukci složitého mostního objektu v komplikovaném terénu.

Stavba roku Kraje Vysočina 

Záměrem soutěže je ocenit nejlepší novostavby a rekonstrukce staveb titulem Stavba roku Kraje Vysočina. Poděkovat a podpořit investory, architekty, projektanty a stavební firmy, kteří kvalitativním způsobem změnili a mění podobu Vysočiny. Prezentovat architekturu a stavebnictví širší laické i odborné veřejnosti a zviditelnit, že estetická a řemeslná kvalita se vyplácí. 

Zdroj: Stavba Vysočiny 

Rekonstrukce Staré školy na náměstí v Třešti zabodovala u hlasujících a získala titul  Cena veřejnosti Stavba roku Kraje Vysočina 2022.

„Aby budova sloužila dětem i Třešťákům." 

„Mám velkou radost. Jsem moc rád, že se škola opravila. Jsem rád, že se nezbourala. Jsem rád, že se nám podařilo překonat všechna úskalí, která jsme měli s nejrůznějšími úřady. A přeji si, aby opravená budova sloužila dál - především dětem - ale i nám, Třešťákům,“ vyjádřil starosta Třeště Vladislav Hynk.

Čestné uznání náleží obchvatu II/128 Lukavce za technické řešení, které umožnilo odklonění těžké nákladní dopravy z intravilánu. Domovu pro seniory se zvláštním režimem v Kamenici nad Lipou za přestavbu budovy bývalého soudu s novou přístavbou na komplex péče o seniory. Stavebním úpravám ZŠ Dolní Město za vytvoření přívětivé atmosféry školy. Přístavbě a rekonstrukci operačních sálů Nemocnice Třebíč za důstojné zakončení celkové rekonstrukce komplexu nemocnice výraznou vstupní budovou. Stavebním úpravám hlavní budovy Zámeckého hotelu Třešť za sepjetí a kompaktnost jednotlivých částí zámku a jejich interiérů. Výstavbě školní tělocvičny ve městě Golčův Jeníkov za jednoduchou, účelnou, čitelnou architekturu včetně jejího interiéru.

Přestavba stávající budovy Sokolovny v Náměšti nad Oslavou na Kulturní a společensko-sportovní centrum byla oceněna Cenou hejtmana Kraje Vysočina. Návštěvnické centrum Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci vyhrálo u České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (Cena ČKAIT). Nemocnice Jihlava – Rekonstrukce stravovacího provozu a energocentra zaujala Svaz podnikatelů ve stavebnictví (Cena SPS). MPO ocenilo svojí cenou Logistické centrum LOG Point 112 v Jihlavě. 

Opravy trvaly rok a půl 

Budova školy na náměstí v Třešti, která si odnesla z 21. ročníku soutěže hned dvě ocenění, z toho jedno od veřejnosti, se lidem po rozsáhlých opravách ukázala letos na začátku března. Stavební práce v budově na náměstí T. G. Masaryka, jež byla zhruba deset let opuštěná a bez využití, trvaly zhruba rok a půl. Zázemí zde od nového školního roku najdou žáci základní umělecké školy (ZUŠ). Modernizace budovy, kam lidé mohou zajít i do kavárny, lékárny či pobočky banky, vyšla zhruba na 90 milionů korun.

VIDEO: Náměstí v Třešti opět zdobí ikonická budova. Nahlédněte dovnitř opravené a dnes požehnané ZUŠ

Rok a půl trvala v Třešti na Jihlavsku rekonstrukce budovy na náměstí T. G. Masaryka, jež byla zhruba deset let opuštěná a bez využití. Zázemí zde od nového školního roku najdou žáci základní umělecké školy (ZUŠ). Modernizace budovy, kam lidé...

 „Účel této budovy se v průběhu let několikrát změnil. Poslední generální opravou budova bývalé školy prošla v roce 1981, kdy se opravila střecha, měnila se okna a fasáda. Od roku 2011 jsme s Evou Požárovou přemýšleli, jak s chátrající budovou naložit,“ uvedl na slavnostním otevření starosta Třeště Vladislav Hynk.

Do úvah se zapojili také občané, objevily se i návrhy, aby se budova zbourala a na jejím místě vznikl park. „Velké díky patří všem zastupitelům, kteří nás podpořili v našem rozhodnutí, aby budova sloužila především místní ZUŠ. Jsem moc rád, že budova bude i nadále sloužit vzdělávání, i když v trochu jiné formě,“ vyjádřil se starosta Hynk.

V nově opravené budově tak najdou zázemí žáci, kteří se věnují hudbě, divadlu, tanci, baletu či třeba výtvarné činnosti. Budova nabízí velký sál s kapacitou kolem 100 osob, ten bude podle Hynka ideální třeba pro absolventské koncerty žáků ZUŠ. „Sál však bude možné kdykoliv pronajmout či zapůjčit,“ poznamenal starosta Třeště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třešť , Lenka Dvořáková | Zdroj Stavba Vysočiny, Město Třešť

Štítky stavba, ocenění, modernizace, rekonstrukce, novostavba, soutěž, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Vysočiny: Tři ceny putují do Třeště. Jsem rád, že se budova staré školy nezbourala, říká starosta Hynk | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.