Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina chce prodloužit a zrychlit datovou síť za 126 milionů korun. Zlepší se tím i připojení na školách

Kraj Vysočina chce rozšířit svou páteřní datovou síť Rowanet, která umožňuje připojení na vysokorychlostní internet. Dalším cílem chystané investice za 126 milionů korun je zrychlení přenosu dat na této optické síti. Na projekt kraj požádá o příspěvek v evropském programu IROP. Zlepšit by se díky němu mělo také připojení k internetu na středních školách, kde s ním mají zatím problémy. Podání žádosti o dotaci v úterý 23. května schválila rada kraje, řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Hejtmanství předpokládá, že je možné na tento projekt dostat dotaci do 70 milionů korun. „To znamená, v tuto chvíli počítáme s vlastním spolufinancováním zhruba v objemu 56 milionů korun," řekl hejtman Vítězslav Schrek. 

Síť Rowanet podle údajů na webu buduje kraj od roku 2004, aby zajistil dostupnost vysokorychlostního internetu na území Vysočiny, zejména pro veřejnou správu. Síť nyní měří okolo 400 kilometrů a připojuje 16 měst, deset obcí a zhruba 200 institucí.

„Rozvoj krajské páteřní sítě Rowanet považujeme za obrovský přínos," řekl hejtman. Uvedl, že kromě obcí a veřejných institucí má síť význam i pro obyvatele. Nové přístupové body by díky chystanému projektu měla získat města Jemnice a Polná, někde by měla být zvýšená kapacita nynějších bodů nebo vytvořené nové záložní trasy do kritických bodů sítě.

Kraj také počítá s vytvořením wifi přístupů k internetu na středních školách. „Protože jsme zjistili, že některé naše školy mají velký problém s vysokorychlostním připojením," uvedl hejtman Kraje Vysočina. 

Platební portál 

Na rozvoj krajské páteřní datové sítě radní kraje zároveň vyhlásili veřejnou zakázku. Projednali také vytvoření platebního portálu, který bude sloužit k bezhotovostním platbám směrovaným kraji a jeho organizacím, využívat ho budou moci také obce, které o to projeví zájem. „Kraj Vysočina se snaží v rámci on-line služeb a připojení prostřednictvím vysokorychlostních datových sítí maximálně přinést užitek obyvatelům," uvedl hejtman.

U platebního portálu má Vysočina v plánu využít systém vytvořený Středočeským krajem. „My se k němu můžeme připojit bezplatně," řekl Schrek. Výhledově by tento platební portál mohl sloužit i cestujícím v regionální dopravě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, internet, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce prodloužit a zrychlit datovou síť za 126 milionů korun. Zlepší se tím i připojení na školách | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.