Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Noc kostelů na Vysočině: Otevřou se farní kavárny a kůry, poteče krev, návštěvníci ochutnají mešní vína

Na Vysočině se při červnové Noci kostelů otevře osm desítek chrámů a modliteben, větší počet než před rokem, kdy se k akci v tomto kraji připojilo přes 60 církevních staveb. Lidé si mohou prohlédnout římskokatolické, evangelické kostely i kostely Československé církve husitské. Organizátoři to uvedli na webu.

Farníci připravují přednášky, koncerty, výstavy i kavárny. Přístupné někde budou věže, podkroví a kůry, v Gabrielce u Kamenice nad Lipou bude mimořádně zpřístupněná hrobka pod hřbitovní kaplí. Noc kostelů bude 2. června, program někde začne v 17:00, někde o hodinu později.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 akce překročila hranice, v Česku se tehdy otevřelo 25 kostelů a modliteben. V letošním 15. ročníku jich je přihlášených přes 1700.

Největší počet církevních staveb se otevře v Třebíči, kde bude program na osmi místech. V kostele svatého Martina zazní fanfáry a pak vystoupí žáci základní umělecké školy, bude tam výstava liturgických oděvů, fungovat bude farní kavárna. V bazilice svatého Prokopa bude otevřená i opatská kaple, krypta a trpasličí galerie, v bylinkové zahrádce bude možné ochutnat mešní vína. V Havlíčkově Brodě bude přístupných pět kostelů a modliteben, v Jihlavě, stejně jako ve Žďáru nad Sázavou, se k Noci kostelů připojí čtyři místa.

Freska přes 3D brýle 

Bohatý program připravuje například také kostel svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou. Kněz Tomáš Holcner přiblíží loni dokončené opravy barokního chrámu, návštěvníci se budou moci podívat pomocí 3D brýlí na monumentální fresku nad hlavní lodí, dostanou se do věže i na hlavní kůr s varhanami.

Otevřou se také venkovské kostely a kaple. V Horním Studenci u Ždírce nad Doubravou to bude kostel svatého Václava i s roubenou zvonicí krytou šindelem, která je vedle něj. Prohlídky budou v čerstvě opravené kapli Nejsvětější Trojice, jedné z mála zachovaných hornických kaplí na Vysočině, která je u Švařce na Žďársku.

Události z 50. let minulého století připomenou organizátoři v Číhošti na Havlíčkobrodsku. Do Noci kostelů se zapojí i Dolní Cerekev na Jihlavsku. „Návštěvníci se dozví něco o našich zvonech, ochutnají mešní vína, povíme si, kolik stojí vstupenka do nebe. V našem kostele se objeví oheň, co nespálí, a navíc poteče i krev," nastínil redakci Drbny starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto salexcarvalho/pixabay

Štítky ČR, církve, památky, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů na Vysočině: Otevřou se farní kavárny a kůry, poteče krev, návštěvníci ochutnají mešní vína | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.