Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočina pošle do Sýrie a Turecka milion korun. Chceme tak vyjádřit solidaritu zemím i lidem, říká hejtman

Jeden milion korun poskytne Kraj Vysočina na pomoc oblastem zasaženým ničivým zemětřesením v Turecku a Sýrii. Tato živelní pohroma způsobila obrovské ztráty na životech, ale i velké škody na veřejné infrastruktuře a majetku tamějších obyvatel.

Na zaslání tohoto humanitárního daru se jednomyslně shodli krajští zastupitelé na svém úterním zasedání. „Po podpisu darovací smlouvy pošle peníze na účet Charity Česká republika, která je jednou ze čtyř nejvýznamnějších humanitárních organizací, která přímo na místě katastrofy aktivně působí. Chceme tímto krokem vyjádřit solidaritu s postiženými oblastmi a prostřednictvím finančního daru se podílet na pomoci obyvatelům zasaženého území,“ přiblížil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Podobnou pomoc poskytl kraj už v minulosti, a to jak v rámci České republiky, tak i v zahraničí. Například v roce 2021 zaslal 10 milionů korun na odstraňování škod a následnou obnovu po ničivém tornádu na jižní Moravě. „V roce 2016 daroval kraj do Zakarpatí 900 tisíc  korun jako pomoc při mimořádné kalamitě způsobené silným krupobitím, orkánem a následnými povodněmi," připomněla Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

120 tisíc zraněných, přes 50 tisíc úmrtí 

Zemětřesení v Turecku a Sýrii byla dvojice otřesů, které zasáhly Turecko a severozápadní část Sýrie v pondělí 6. února 2023. První zemětřesení nastalo ve 4:17 hodin místního času. Epicentrum se nacházelo na místě vzdáleném 33 kilometrů od tureckého města Gaziantep, k zemětřesní došlo v hloubce 17,9 kilometru pod zemí. Druhé zemětřesení, které nastalo ve 13:24 místního času, mělo epicentrum poblíž města Kahramanmaraş. V důsledku zemětřesení vznikla menší vlna tsunami, která bez znatelných škod zasáhla blízká pobřeží. 

Během zemětřesení se zranilo na 120 tisíc lidí a je potvrzeno přes 53 565 úmrtí, přičemž přes 45 089 v Turecku a dalších více než 8 476 v Sýrii. 

Ohodnoť článek

Foto Angelo_Giordano / pixabay | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedie

Štítky podpora, pomoc, dar, zemětřesení, zastupitelé, Turecko, Sýrie, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina pošle do Sýrie a Turecka milion korun. Chceme tak vyjádřit solidaritu zemím i lidem, říká hejtman | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.