Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Znak Kraje Vysočina s jeřabinami zítra oslaví patnáct let. Jeho tři části jsou propůjčené

Jeden ze symbolů Kraje Vysočina – znak – oslaví už tuto neděli 20. listopadu patnáct let od svého schválení Zastupitelstvem Kraje Vysočina. Stalo se tak na historicky šestém jednání zastupitelstva kraje, které se konalo v Bystřici nad Pernštejnem a zastupitelé rozhodovali mezi třemi variantami – dvěma s jeřabinami a návrhem s vločkou. Zastupitelé dali přednost variantě samostatných jeřabin, které navrhl Miloslav Daněk z Pacovska.

Znak Kraje Vysočina

Čtverečný štít, v 1. modrém poli stříbro-červeně šachovaná, zlatě korunovaná orlice se zlatou zbrojí, ve 2. stříbrném poli červený ježek, ve 3. stříbrném poli červené jeřabiny na zelené svěšené větvi o dvou listech, ve 4. červeném poli stříbrný, zlatě korunovaný lev se zlatou zbrojí.

Symbolika: 

1.   pole - moravská orlice - symbol historické moravské zemské příslušnosti východní části kraje

2.   pole - ježek - symbol sídelního města kraje (tzv. klíčový derivát městského znaku hlavního města kraje - Jihlavy)

3.   pole - symbol dílčí identity kraje - jeřáb jako typický strom Vysočiny, vyjadřující nezdolnost a prostou krásu regionu

4.   pole - český lev - symbol historické české zemské příslušnosti západní části kraje

Tři části znaku jsou pouze propůjčené, čtvrtá část je pro Vysočinu typická.

20. listopadu 2001 rozhodovala čtyřicítka přítomných zastupitelů Kraje Vysočina celkem o třech variantách návrhu krajského znaku. O návrhu se samostatnou figurou jeřabiny, o návrhu se samostatnou figurou vločky a o kombinaci trojvrší se sníženým prostředním vrchem a jeřabinou. Postupným hlasováním byla ve finále přijata plným počtem přítomných dodnes užívaná čistá varianta jeřabiny, respektive jedenácti jeřabin – tedy plodů jeřábu ptačího (Sorbus aucuperia), odolné rostliny z čeledi růžovitých pocházející z Evropy. V případě Vysočiny patří k tradičním domácím dřevinám, nenáročným, odolným. Plody jeřábů jsou bohaté na vitamin C a pektin, jsou součástí potravy ptáků a neodmyslitelnou podzimní dekorací krajiny Vysočiny.

K užívání znaku Kraje Vysočina však bylo nutno ještě požádat podvýbor pro heraldiku a vexilologii výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovy tehdejší Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a následně požádat předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o udělení znaku Kraje Vysočina.

Kraj Vysočina využívá vlastní znak čistě k oficiálním a slavnostním úkonům. Dominuje sálu krajského zastupitelstva, stejně jako pracovně všech hejtmanů, je umístěn na budovách kraje a uvozuje složky všech důležitých dokumentů Kraje Vysočina. Častěji využívá Kraj Vysočina logo – název Kraje Vysočina v modré barvě s originálním háčkem symbolizující dvě nejvyšší hory kraje. S ním se veřejnost setkává v běžném životě častěji.

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, jeřáb, Bystřice nad Pernštejnem, Poslanecká sněmovna ČR, Evropa, Česko, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znak Kraje Vysočina s jeřabinami zítra oslaví patnáct let. Jeho tři části jsou propůjčené | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.