Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dnešní veřejné fórum odhalilo desítku problémů, které trápí obyvatele Vysočiny

Jako největší problém Kraje Vysočina vidí účastníci Veřejného fóra kraje, které se dnes konalo v sídle Kraje Vysočina, ochranu vody a její zadržování v krajině a poukazují na chybějící tarifní integraci včetně kvalitní obslužnosti. Na desítce problémů se shodlo více než 155 účastníků fóra, které Kraj Vysočina, jako člen Národní sítě zdravých měst, pořádá každé dva roky. „Stejně jako veřejnost vnímám nakládání s vodou a sociální témata jako klíčové oblasti, kterým se chceme v rámci krajské samosprávy věnovat,“ říká radní Kraje Vysočina Martin Hyský.

Aktuální Veřejné fórum Kraje Vysočina přizvalo veřejnost k diskuzi nad 12 tématy, nově mezi nimi figuroval stůl mladých. Nejpočetnější zastoupení pořadatelé zaznamenali u stolů věnovaných sociální problematice, zdravotnictví a podle očekávání také dopravě a životnímu  prostředí. „Lobuji za navýšení peněz v Programu obnovy venkova Vysočiny, obce potřebují více tak zaměřených programů s nenáročnou administrací a možností si rozhodnout o jejich cílení,“ říká starosta obce Domamil Radek Menčík.

 Jitka Mattyašovská z oblastní destinační společnosti Rozvoj Třebíčska mimo jiné upozornila na vhodnost a zvýšení prestiže značky Kraj Vysočina i za hranicemi kraje a poukázala na potenciály zajímavých akcí.

U stolu řešící problematiku volného času a sportu si vyslechla podněty hostů radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová. „Všimla jsem si, že problémem u mnoha stolů je tříštění akcí, jejich nerovnoměrné rozložení v rámci celého roku, zmíněn byl i problém nedostatku sportovních lékařů v regionu a nebezpečí odlivu dobrovolníků,“ říká Jana Fialová.

Přehled 10 TOP problémů definovaných účastníky Veřejného fóra Kraje Vysočina (výsledky budou následně ověřeny sociologickým průzkumem)

1.   Ochrana vody a její zadržení v krajině

2.   – 3. Chybějící tarifní integrace a kvalitní obslužnost

2.   – 3. Absence lůžkového hospice

4.   Zachování intenzivní zemědělské výroby

5.   Odliv kvalifikované pracovní síly z regionu (nedostatek)

6.   Zvýšit podporu vč. finančních programů prevence nemocí prioritně zaměřených na děti a mládež, seniory

7.   – 8. Nízká preference Jihlavy, jako krajského města

7.   – 8.  Fórum mladých na úrovni Kraje Vysočina

9.   -10. Spolupráce subjektů s potenciálem vytvořit společné produkty cestovního ruchu

9.   – 10. Ohrožení personálního zajištění sociálních služeb v důsledku finančního podhodnocení

Aktuálnost navržených problémů ověří veřejný sociologický průzkum, který je naplánován na první čtvrtletí příštího roku. O něco dříve budou moci své názory na problémy kraje sdílet prostřednictvím elektronické ankety návštěvníci krajských webových stránek www.kr-vysocina.cz. Následně bude seznam největších krajských problémů předložen k projednání Zastupitelstvu Kraje Vysočina.

Veřejné Fórum Kraje Vysočina je Realizováno v rámci projektu „Podpora realizace MA21 v Kraji Vysočina“.

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky.

Tisková zpráva | Foto Jihlavská Drbna

Štítky Kraj Vysočina, Martin Hyský, stůl, Jana Fialová, Státní fond životního prostředí, Zastupitelstvo kraje Vysočina, Česko, Domamil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešní veřejné fórum odhalilo desítku problémů, které trápí obyvatele Vysočiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.