Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U sjezdovek na Vysočině přibývá technický sníh. Vlekaři se ale bojí oteplení

U některých lyžařských sjezdovek na Vysočině přibývají haldy technického sněhu. Sněhová děla fungují většinou od soboty, ale v novoměstské Vysočina Aréně se roztočila už v půli minulého týdne. Termín zahájení lyžařské sezony na Vysočině si v dnešní anketě ČTK přesto vlekaři netroufali odhadnout, protože podle předpovědi počasí se v nejbližších dnech oteplí a mohlo by i pršet.

Šacberk u Jihlavy má vyrobeny dvě třetiny sněhu potřebného na pokrytí svahu; dosavadní množství by na této sjezdovce stačilo na vytvoření čtvrt metru vysoké sněhové vrstvy. Provozovatel sjezdovky Pavel Havlíček se však zatím svah upravovat nechystá. „Jakékoli rozhodnutí bude záviset pouze na vývoji počasí,“ řekl.

Zásoby technického sněhu přibývají také na sjezdovkách v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Od soboty stačila děla v obou místech vyrobit kolem 30 procent sněhu. „Počítáme s tím, že přijde nějaké oteplení. Doufáme že nebude moc pršet,“ řekla Magda Vaňková, správkyně obou skiareálů.

Na Žďársku vyrábí technický sníh kupříkladu na sjezdovce Karasín a na Harusově kopci u Nového Města na Moravě. Na Harusově kopci byla děla v provozu tři noci. „Počasí zatím není nic moc, ale nějaký základ jsme na sjezdovce nastříkali,“ řekl její správce Karel Klapač. Další sněhová děla fungují v novoměstské sportovní Vysočina Aréně, která bude za měsíc hostit Světový pohár biatlonistů. 

ČTĚTE TAKÉ: Pořadatelé Světového poháru v biatlonu v Novém Městě začali s výrobou sněhu 

Mezi skiareály na Vysočině, které se zatím do zasněžování nepustily, patří kupříkladu Dalečín a Fajtův kopec u Velkého Meziříčí. Na Fajtově kopci šetří tamní lyžařský klub své zásoby vody na jistější zimní počasí s většími mrazy.

Sjezdovky na Vysočině mají za sebou třetí špatnou zimu. Minulá lyžařská sezona začala až 3. ledna. Na sjezdovkách závislých na přírodním sněhu se vleky ani nerozjely a některé svahy s umělým zasněžováním udržely provoz necelé dva týdny. Nejdéle, 86 dní, se lyžovalo na Šacberku.

Autoři | Foto www.ceske-sjezdovky.cz

Štítky sjezdovka, Kraj Vysočina, umělý sníh, sněžné dělo, Šacberk, Vysočina Aréna, Nové Město na Moravě, Světový pohár v biatlonu, Jihlava, Luka nad Jihlavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U sjezdovek na Vysočině přibývá technický sníh. Vlekaři se ale bojí oteplení | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.