Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Alkohol a cigarety pro nezletilé? Hygienici z Vysočiny kontrolovali podniky, padlo šest sankcí

ADAM 2022. To je název celorepublikové kontrolní akce, do níž byli během loňského roku zapojeni krajští hygienici z Vysočiny. Byla zaměřena na kontrolu dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret a nelegálních návykových látek osobám mladším osmnácti let a dalších zákonných povinností, které se k této problematice vážou. Kontroly v našem kraji hygienici prováděli během října.

Celkem navštívili 25 podniků. „V rámci státního zdravotního dozoru jsme kontrolovali zejména označování zákazu kouření a dodržování zákazu kouření v prostoru provozovny, dále řádné označení zákazu prodeje tabákových výrobků a alkoholických nápojů dětem a mladistvým. Zjistili jsme patnáct porušení ustanovení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. V šesti případech jsme provozovatelům uložili sankce,“ uvádí Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Kontrolně preventivní akce ADAM 2022 – zkratka zahrnuje slova alkohol, drogy a mládež.

Tato kontrolně preventivní akce probíhá pravidelně od roku 2015, je do ní zapojená také Policie ČR a Úřad vlády. Dříve měla jiný název – HAD (Hazard, alkohol a drogy). „Zapojeny jsou v jednotlivých regionech na základě svých zákonných pravomocí také Česká obchodní inspekce, krajské hygienické stanice, živnostenské úřady, Celní správa či Orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ dodává Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Kontroly probíhají jak v restauračních zařízeních, tak v barech, klubech, hernách, pivnicích, dále například v supermarketech či večerkách. „Význam podobných kontrolních akcí ale nespočívá jen v restriktivním přístupu jednotlivých kontrolních orgánů k provozovatelům, dalším posláním je preventivní a osvětové působení na společnost. Problém závislostí dětí na tabákových výrobcích, alkoholu a dalších návykových látkách, a hlavně silně negativní dopad užívání těchto látek na dětský organismus, je bohužel stále velmi aktuální,“ doplňuje Novotný.

Celkové výsledky akce ADAM 2022

Kontrolní akce ADAM 2022 se konala na celém území ČR ve dnech podzimních prázdnin, tedy mezi 26. až 30. říjnem 2022. Podniky obcházelo celkem 112 hygieniků, ti zvládli 288 kontrol, nevyhovujících bylo 94 subjektů. V jednom případě bylo nařízeno okamžité uzavření provozovny. Bylo navrženo celkem 27 sankcí ve výši 120 600 korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Štítky alkohol, drogy, látky, podnik, restaurace, kontrola, hygiena, ADAM, 2022, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol a cigarety pro nezletilé? Hygienici z Vysočiny kontrolovali podniky, padlo šest sankcí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.