Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Další domácnosti na Vysočině uspěly v kotlíkové dotaci. Krajští radní schválili skoro 800 žádostí

Krajští radní na Vysočině schválili 788 žádostí o poskytnutí kotlíkové dotace. V období od letošního 1. srpna do 31. srpna přišlo na krajský úřad Vysočiny 844 žádostí o dotaci v rámci projektu Kotlíkové dotace v Kraji Vysočina pro nízkopříjmové domácnosti.

Zájemci o dotaci, kteří nesplňují podmínky nízkopříjmovosti, avšak vlastní nemovitost vytápěnou kotlem nejvýše 2. emisní třídy, mohou na jeho výměnu čerpat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám, který má v gesci Státní fond životního prostředí.

Ten je financovaný z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027. „Úspěšní žadatelé budou moci na výměnu svého starého kotle na tuhá paliva za nový ekologický zdroj tepla čerpat finanční prostředky v celkovém objemu přes 116 milionů korun,“ uvedla novinářům Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

Žadatelé, kteří mají na takzvanou kotlíkovou dotaci nárok, o tom budou informováni dopisem, který jim v nejbližší době bude zaslán společně se Smlouvami o poskytnutí dotace. Stejně tak budou vyrozuměni i všichni žadatelé, kterým nebyla dotace přiznána. „Nepodpořeno bylo 56 žádostí, a to především z důvodu nesplnění podmínek programu nebo duplicitního podání stejné žádosti," dodala Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Jak informovala náměstkyně Hajnová, dotace jsou nově zacíleny na domácnosti, jejichž příjem nepřesahuje v průměru 170 900 korun ročně a pro domácnosti složené výhradně ze starobních důchodců.

Není třeba celá částka 

„Novinkou je možnost získat až 60 % dotace dopředu, na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem. Odpadá tedy nutnost mít na výměnu kotle našetřenou celou částku,“ doplnila Hana Hajnová. 

Kotlíková dotace, důležité kontakty
telefon: 564 602 888 (pouze v úřední hodiny), e-mail: kotliky@kr-vysocina.cz, web: www.kr-vysocina.cz/kotliky

Celkem bylo v rámci všech čtyř kol kotlíkových dotací dosud schváleno 9 346 žádostí o dotaci. „Kraj Vysočina dosud vyplatil dotace na pořízení nových ekologických zdrojů tepla ve výši více než 762 milionů korun," vyčíslila mluvčí Neuwirthová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky dotace, kotel, ovzduší, teplo, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další domácnosti na Vysočině uspěly v kotlíkové dotaci. Krajští radní schválili skoro 800 žádostí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.