Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tip na výlet: Procházka v okolí Stonařova vás zavede na Kalvárii i k zámečku Aleje

Při našem putování Vysočinou se tentokrát zastavíme ve Stonařově. Městys se nachází asi dvacet kilometrů jižně od Jihlavy a turistům nabízí krásnou vycházku po okolní přírodě, kde nechybí křížová cesta nebo lovecký zámeček.

Auto zaparkujete v centru městyse. Můžete se vydat k místnímu hřbitovu a odtud kolem krásně opravené křížové cesty na vrch Kalvárie. Les tu pokáceli před několika lety, ale už roste nový. A tak jsou výhledy trochu omezené. Uvidíte odtud například nedaleký Špičák nebo silnici na Brtnici.

Procházka v okolí Stonařova

Pátek, 4. listopadu 2022, 14:38

Procházka v okolí Stonařova
Procházka v okolí Stonařova

Vede tu část naučné stezky, jejímž průvodcem je čáp Kamil. Z Kalvárie můžete sejít dolů a vydat se dál po polní cestě k loveckému zámečku, ke kterému se sbíhá několik cest - alejí. Místní mu tak neřeknou jinak než Aleje.

Zámeček Aleje
Lovecký zámeček stojí uprostřed lesů, které ovšem zasáhla kůrovcová kalamita. Například cesta ze Stonařova je příjemná s nenáročným terénem. A díky tomu, že už nejdete hustým lesem, můžete si za pěkného počasí užít více sluníčka. Zámek v klasicistním stylu postavili Collaltové z nedelaké Brtnice v letech 1815 až 17. Od něj se rozbíhá sedm alejí, které daly místu jeho název. Dnes je zámeček veřejnosti nepřístupný, slouží k příležitostným kulturním akcím. To se také podepsalo na jeho stavu. Před lety v něm krátce fungovala hospoda. 

K zámečku lidé chodí z Brtnice, Opatova, Dlouhé Brtnice, Brtničky, Ještřebí nebo Kněžic. Už několik let se tam scházejí na Silvestra při organizované akci. Pokud se ještě nechcete vracet do Stonařova, můžete jít dál opatovskou alejí. Dojdete k rybníku Zlatomlýn s malým vodopádem. 

Cestu zpátky do Stonařova vám zpestří další část trasy naučné stezky s čápem, která se jmenuje Údolím Jihlávky na Aleje. Projdete se kolem několika rybníků a osady Zhořec. Kdo nechce volit takto dlouho trasu, může auto zaparkovat blíže ke Kalvárii, například u mateřské školy. A odtud jít buď na kopec s křížovou cestou nebo rovnou k zámečku. Variant se nabízí několik. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Stonařov, zámek, Aleje, kalvárie, stezka, městys, procházka, křížová cesta, lovecký zámeček, Kraj Vysočina, Jihlava, Brtnice, alej, výlet, Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Procházka v okolí Stonařova vás zavede na Kalvárii i k zámečku Aleje | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.