Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Na Špičáku nad Třeští si budete připadat trochu jako v pralese

Podzimní slunečné dny lákají k vycházkám do přírody. Kdo rád vyráží do lesů a nevadí mu kopcovitý terén, může zamířit na Špičák nad Třeští. Tam najde zbytky původních smíšených lesů, kde to místy připomíná prales.

Kudy na Špičák? 

Je hned několik možností, kudy se do našeho cíle vydat. Výlet můžete odstartovat třeba z centra Třeště nebo od místního zámku. Nebo můžete dojet kolem rybníčků za zámeckým parkem k hájovně a tam nechat auto. Na lesních cestách vesměs platí zákazy vjezdu a naleznete zde informace o tom, že jsou střežené fotopastmi. Pohybuje se tu stále těžká technika, která těží dřevo.

Na Velký Špičák od hájovny vede několik turistických cest. My se vydáme do kopce po zelené, která nás po asfaltce bezpečně dovede až vrchol.

Trasa se dá zvládnout s dětmi i s kočárkem. Jen musíte počítat s tím, že úplně nahoře je úsek, kde je spadané listí, úzká cestička, překážky v podobě popadaných stromů a náročněji schůdný terén.

Území Velkého Špičáku je chráněnou přírodní rezervací. Najdete zde buky, jedle, smrky, javory nebo jilmy. Roste tu česnek medvědí, sněženka podsněžník i vzácný dvouhrotec zelený. Hojně jsou tu zastoupeni ptáci, jako je holub doupňák, budníček lesní, žluna šedá, dlask tlustozobý, žluva hajní a další. V nejvyšším bodě se dostanete do nadmořské výšky 734 metrů. Místo bylo jedním ze základních bodů nejstarší Československé trigonometrické sítě. Původní vytyčovací kámen se nachází v Národním muzeu v Praze.

Nejlepší je tedy nechat kočárek pod tímto úsekem, vzít miminko do nosítka nebo se při výšlapu na nejvyšší bod vystřídat. Projdete se listnatým lesem, který se v této době vybarvil do pestrých odstínů. To pravé kouzlo má právě v odpoledních slunečních paprscích.

Podzim na Špičáku

Pátek, 21. října 2022, 11:40

Podzim na Špičáku
Podzim na Špičáku

Z vrcholu se můžete opět vydat několika značenými turistickými cestami dolů. Pokračovat můžete dál po lesní silnici k odpočívadlu U Černého pařezu a odtud sejít k autu. Vykácený les nyní nabízí nádherný výhled na nedaleké Jezdovice a okolí.

Ohodnoť článek

Štítky tip, výlet, víkend, Špičák, Třešť, les, Národní muzeum, Velký Špičák, terén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Na Špičáku nad Třeští si budete připadat trochu jako v pralese | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.