Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Maly velký muž Jiří Krytinář. Vyučený hodinář a Mekota z Arabely také kandidoval do Senátu

Před sedmi lety zemřel muž malého vzrůstu, ale s velkým hereckým talentem. Řeč je o Jiřím Krytináři, rodákovi ze Sejřku na Žďársku, kterého známe třeba ze seriálu Hospoda, coby Mekotu z Arabely či z řady pohádek.

Vyučil se hodinářem

Jiří Krytinář se narodil v roce 1947 v rodině hajného v Sejřku u Nedvědice pod Pernštejnem, tam odchodil místní základní školu, poté se na polenském učilišti v roce 1966 vyučil hodinářem.  O pět let později ho čekalo stěhování do Jablonce nad Nisou, kde měl možnost uplatnit své hodinářské řemeslo.

Jiři Krytinář ve svém rodném Sejřku na Žďársku, zdroj: jirikrytinar.cz

Souběžně s tímto řemeslem se od roku 1969 věnoval herectví, profesionálně pak od roku 1981, když získal stálé angažmá ve studiu na Barrandově. Hereckému řemeslu se věnoval také v zahraničí, kde točil filmy. Konkrétně třeba v Bulharsku, Itálii, Jugoslávii, Německu či Rakousku. Lidé ho znali především z filmu a seriálů, větší filmové role dostával v 90. letech. Celkově ztvárnil více než 70 filmových rolí. Krytináře jsme mohli vidět dokonce i ve filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian, kde si se svou tehdy třicetiletou dcerou Janou zahráli trpaslíky. 

Příčinou Krytinářova malého vzrůstu, měřil pouhých 123 centimetrů, byla nemoc osteochondrodysplazie. Jde o vrozené onemocnění postihující růstové zóny kostí a chrupavky. 

Tento herec mnoha rolí z Vysočiny měl stálé angažmá i v dětském loutkovém divadle, účinkoval také v muzikálu i opeře. V roce 1993 o něm režisér Ivan Vojnár natočil dokument Nespavost.

Krytinář politikem

Jiří Krytinář v březnu roku 2008 veřejnosti oznámil, že se jako nezávislý kandidát zúčastní voleb do Senátu. Svou kandidátku si měl sestavit už rok předtím. Podle idnes.cz šel do voleb s heslem „malý človek s velkým srdcem". Měl se zaměřit hlavně na handicapované občany. „Mé rozhodnutí je výzvou, ale i závazkem pro všechny slušné lidičky," napsal tehdy Jiří Krytinář médiím. „Bolest v srdci a ponižování slabých musí skončit. Můj program, se kterým půjdu do vřavy, je zaměřen na zdravotnické, sociální a charitativní projekty," dodal.

Tento slavný rodák ze Sejřku na Žďársku zemřel náhle před sedmi lety. Příčinou úmrtí byl infarkt. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jirikrytinar.cz | Zdroj wikipedia, jirikrytinar.cz, idnes.cz

Štítky rodák, herec, film, seriál, Jiří Krytinář, Sejřek, Arabela, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, řemeslo, Nedvědice, Jablonec nad Nisou, Ivan Vojnár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Maly velký muž Jiří Krytinář. Vyučený hodinář a Mekota z Arabely také kandidoval do Senátu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.