Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tip na výlet: Brtnická stezka na dvanácti zastaveních přiblíží památky i důležité události ve městě

Zhruba deset kilometrů měří Brtnická stezka, která turistům nabídne dvanáct zajímavých zastavení. Dnešní tip na výlet zájemce poučí o přírodních krásách a zároveň informuje o památkách i důležitých historických událostech, které se staly v Brtnici na Jihlavsku.

Stezka, který měří zhruba deset kilometrů, začíná u hradu Rokštejn a navazuje na systém cyklostezek a tras pro pěší. Vzdálenost z prvního zastavení - z Rokštejna do Brtnice po modré turistické značce je dlouhá skoro osm kilometrů, trasa pro cyklisty přes Panskou Lhotu (zastavení 2a) a Malé je 6750 metrů.

Přehled všech zastavení na Brtnické stezce

1. Rokštejn, 2 Rybník Šamonín, 2a Panská Lhota, 3 Židovské hřbitovy, 4 Kaple P. Marie Pomocné, 5 Hoffmannův dům, 6 Radnice, 7 Náměstí, 8 Valdštejnský dům – infocentrum, muzeum 9 Farní kostel a fara,10 Klášter, kostel a klášterní zahrada, 11 Zámek, 12 Židovský most

Pěší turisté mohou poznat krásy přírodní rezervace podél řeky Brtnice, Viďourkův mlýn a odpočinout si na zastavení u rybníka Šamonín. Okruh po brtnických pamětihodnostech začíná u židovských hřbitovů a je dlouhý 2700 metrů. Jednotlivá zastavení obsahují informační tabule a mobiliář.

Okruh Brtnické stezky ve městě informuje o významných historických meznících, jak se zapsaly od 13. století v jeho architektuře, umění i písemnostech. Součástí stezky je i muzejní expozice ve Valdštejnském domě s názvem Z dávných a nedávných dob Brtnice a okolí.

Brtnická stezka měří kolem 10 kilometrů, na její absolvování si vyčleňte zhruba tři hodiny času. 

Morový průvod 

Neodmyslitelnou historickou událostí, která se udála v Brtnici v roce 1715, tehdy zemřelo 184 lidí. Morová epidemie se připomíná dodnes, a to prostřednictvím Morového průvodu. Ten se uskutečnil v tomto roce, konkrétně 28. srpna. 

FOTO, VIDEO: Brtnice si připomněla morovou epidemii. V průvodu šlo přes 200 kostýmovaných postav

Brtnice na Jihlavsku dnes po sedmileté přestávce ožila tradičním historickým průvodem, který připomíná smutnou událost v historii města. Je jí morová epidemie v roce 1715. Dnešního procesí se zúčastnilo více než 200 kostýmovaných postav.

V letošním průvodu městečkem šlo přes 200 kostýmovaných postav.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj kudyznudy.cz, vysocina.eu

Štítky tip, výlet, víkend, stezka, Rokštejn, Brtnice, okres Jihlava, Muzejní expozice v Brtnici, Panská Lhota, Brtnická stezka, Židovský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Brtnická stezka na dvanácti zastaveních přiblíží památky i důležité události ve městě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.