Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny rozhodl o tom, že KACPU bude v září fungovat v nezměněném režimu

Na Vysočině opět zasedl krizový štáb, který řešil fungování Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajine (KACPU). To v našem kraji na Tolstého ulici působí od letošního března. A jak vyplynulo z jednání, v dosavadním režimu bude fungovat i během září.

„Po konzultaci s členy krizového štábu jsme rozhodli, že KACPU budeme provozovat i po celé září v dosavadním režimu agend dostupných na jednom místě. Otevřeno bude dva pracovní dny v týdnu, tato praxe se také nemění,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Na konci září bude skutečný zájem o služby KACPU vyhodnocen a případně upraven provoz nebo bude navrženo, aby se agendy vrátily zpět na svá původní pracoviště konkrétních úřadů.

S ohledem na zahájení nového školního roku byla uvedena, respektive připomenuta povinnost pro děti starší šesti let ukrajinských válečných uprchlíků zahájit povinnou školní docházku, a to nejpozději po 90 dnech od získání povolení k pobytu. Pro pětileté děti pak platí povinný předškolní rok v mateřské škole. Více informací na www.doskolyspolecne.cz, kde jsou informace uvedeny i v ukrajinštině.

Ubytovací kapacity

Členové krizového štábu řešili také ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny, které jsou v našem kraji téměř vyčerpané. K jejich uvolnění pro další případné nové válečné uprchlíky může dojít v případě, že současní uživatelé si dle předpokladu najdou běžné ubytování.

„V současné době vyřizuje KACPU  v průměru 160 nových případů týdně, ubytování je zajišťováno pro 6-20 osob týdně. Od března bylo na pracovišti jihlavského KACPU odbaveno 13 853 osob, pro téměř 1100 z nich bylo zajištěno ubytování prostřednictvím Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Ostatní využili nabídku ubytování v rámci běžného realitního trhu," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Ve čtvrtek 1. září pro oblast Pelhřimovska, Pacovska a Humpolecka zahájilo provoz detašované pracoviště Centra na podporu integrace cizinců. Pracoviště je k dispozici na adrese: U Stínadel 1316, Pelhřimov (objekt Katastrálního pracoviště, Státního zemědělského intervenčního fondu), konzultace a agenda bude na tomto místě k dispozici dva dny v týdnu.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, migrace, válka, pomoc, KACPU, Ukrajina, Kraj Vysočina, uprchlík, Vítězslav Schrek, Státní zemědělský intervenční fond, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny rozhodl o tom, že KACPU bude v září fungovat v nezměněném režimu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.