Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině klesá počet volných kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny

I nadále na Vysočině, konkrétně v Jihlavě na Tolstého ulici, funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). To v době letních prázdnin funguje dva dny v týdnu - každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin. A právě pomoc uprchlíkům z Ukrajiny byla tématem čtvrtečního zasedání Krizového štábu Kraje Vysočina.

Do včerejšího dne prošlo jihlavským KACPU 13 063 osob. „Kraj Vysočina v červenci naplní kvótu rozložení kapacit ubytovaných ukrajinských uprchlíků v rámci jednotlivých krajů, která vychází z nařízení vlády. Vysočina se podle platných čísel má postarat o 2348 osob. Většina osob je však ubytována v soukromí formou solidárního podnájmu," upřesnila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Od 1. srpna 2022 dojde k ukončení bezplatné dopravy pro uprchlíky pohybující se po území republiky. Konkrétně ukrajinští uprchlíci v Jihlavě měli zdarma MHD, a to až do 4. června. 

Podle členů krizového štábu na Vysočině zásadně klesl počet volných ubytovacích kapacit. Nouzové ubytování v majetku Kraje Vysočina, které je v Humpolci, hlásí plný stav. „Kraj už nemá možnost využívat nouzové přístřeší v prostorách CZ Loko Areny v Jihlavě. Její provozovatel bude objet využívat pro původní sportovní aktivity," dodává Svatošová. 

Ukrajinské děti ve školách 

Po ukončených zápisech pro nový školní rok může v Kraji Vysočina do mateřských škol nastoupit 150 dětí ukrajinských uprchlíků, do základních škol v regionu se úspěšně zapsalo 288 dětí. „Volné kapacity jak v mateřských, tak v základních školách jsou ještě k dispozici, avšak v některých případech místně nekorespondují se zájmem o nástup," dodává Svatošová ke vzdělávání ukrajinských uprchlíků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Královéhradeckého kraje | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, migrace, válka, pomoc, KACPU, Ukrajina, Kraj Vysočina, uprchlík, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině klesá počet volných kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.