Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Stále platí zákaz u rybníku Ředkovec. Vhodná není ani Kachlička

Na Vysočině hygienici prodloužili zákaz koupání v pětihektarovém Ředkovci na Havlíčkobrodsku. Zákaz kvůli velkému znečištění vody v tomto rybníku vydali před týdnem. Ke koupání dál není vhodný rybník Kachlička ve stejném okrese. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila krajská hygienická stanice (KHS) na webu.

Ve vodě Ředkovce jsou podle hygieniků pořád výrazně překročené limitní hodnoty obsahu sinic a chlorofylu. Při koupání tam lidem hrozí poškození zdraví. Zdravotní potíže by rekreanti riskovali i při koupání v osmihektarovém rybníku Kachlička, který je také znečištěný sinicemi a chlorofylem.

Minulý rok vydali hygienici na Vysočině první zákaz koupání až koncem července, týkal se rybníku Kachlička.

KHS má povinnost vydat zákaz koupání, pokud laboratorní rozbor prokáže, že ve vodě byly překročené hygienické limity sledovaných ukazatelů a hrozí ohrožení zdraví lidí. „Záleží však na každém návštěvníkovi pláže, jak zodpovědně přistupuje ke svému zdraví a zda tento zákaz dodrží," uvedla mluvčí stanice Jana Böhmová v tiskové zprávě začátkem měsíce.

Kontrola pouze dvou rybníků 

Pracovníci krajské hygienické stanice teď kontrolovali jen tyto dva rybníky, které měly znečištěnou vodu už v první polovině měsíce. Hodnocení kvality vody všech sledovaných přírodních koupališť na Vysočině zveřejnili letos poprvé 9. června. Druhou plošnou kontrolu udělají v příštím týdnu.

Při první kontrole mělo na Vysočině vodu vhodnou ke koupání 15 ze 17 přírodních koupališť. Mírně zvýšené množství chlorofylu bylo jen v přehradě Sedlice.

Čistou vodu měly Břevnická nádrž, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý, třešťský biotop Malvíny, zatopený lom u Horní Cerekve, rouchovanské veřejné koupaliště Stejskal i přehrady Trnávka a Dalešice. Kvalitní voda byla v první polovině tohoto měsíce rovněž ve všech šesti sledovaných vodních plochách na Žďársku, což jsou rybníky Velké Dářko, Sykovec, Koupaliště, Medlov a Domanínský a Pilská nádrž.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, rybník, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Kachlička, chlorofyl, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Stále platí zákaz u rybníku Ředkovec. Vhodná není ani Kachlička | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.