Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině ubylo v prvním čtvrtletí devět obyvatel. Narodilo se méně dětí

Na Vysočině ubylo v letošním prvním čtvrtletí devět obyvatel. Zemřelo víc lidí, než bylo narozených dětí. Dopad tohoto přirozeného úbytku zmírnilo stěhování. Z okresů kraje nejvíc tratilo Třebíčsko. Podle aktuálních předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) žilo na Vysočině ke konci března 504 016 osob. V tomto počtu nejsou zahrnutí lidé, kterým byla udělená dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Na Vysočině se během letošních prvních tří měsíců narodilo 1207 dětí, ve stejné době zemřelo 1486 obyvatel kraje, tedy o 279 víc. Díky stěhování získal kraj ve stejném období 270 nových obyvatel.

Z okresů kraje tratilo v prvním čtvrtletí nejvíc Třebíčsko, kde ubylo 144 lidí. Přirozenou měnou tento okres přišel o 126 obyvatel a o dalších 18 kvůli stěhování. Havlíčkobrodsko přišlo od ledna do konce března o 22 lidí, zbývající části kraje se nevylidňovaly.

Jihlavsko získalo v prvních třech měsících tohoto roku 108 obyvatel, Pelhřimovsko 41 lidí a na Žďársku stoupl počet obyvatel o osm.

Narození a zemřelí 

Na Vysočině se v letošním prvním čtvrtletí narodilo méně dětí než ve stejném období minulých tří let, kdy počty novorozeňat převyšovaly 1300. Zemřelých měla Vysočina letos druhý nejvyšší počet od roku 2019. Víc úmrtí bylo v prvních třech měsících minulého roku, kdy zemřelo 1978 lidí. V roce 2019, před koronavirovou epidemií, zemřelo v prvním čtvrtletí 1477 obyvatel Vysočiny.

Počet obyvatel České republiky v letošním prvním čtvrtletí stoupl o 3200 na 10,52 milionu. Podle ČSÚ přírůstek zajistila jen zahraniční migrace, uprchlíci z Ukrajiny ale v této v bilanci nejsou zahrnutí. Podle dat cizineckého informačního systému jich na konci prvního čtvrtletí v ČR bylo 250 tisíc, uvedli statistici. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky demografie, 1. čtvrtletí, ČSÚ, Vysočina, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, stěhování, ruská invaze na Ukrajinu, okres Třebíč, Česko, Ukrajina, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině ubylo v prvním čtvrtletí devět obyvatel. Narodilo se méně dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.