Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj kvůli Sberbank schválil smlouvu na miliardový úvěr. Peníze půjdou hlavně na dotované projekty

Zastupitelé Kraje Vysočina na svém včerejším zasedání schválili smlouvu o poskytnutí kontokorentního úvěru do jedné miliardy korun s Československou obchodní bankou, která kraji poskytuje i další bankovní služby. Peníze z tohoto úvěru chce kraj čerpat především na financování projektů dotovaných z evropských fondů, řekl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). Kraj má 2,4 miliardy korun zablokovaných ve Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Tuto banku poslal soud do likvidace.

Peníze z vyjednaného úvěru chce podle Houšky kraj používat v případě, že nebude mít dost peněz na financování svých záměrů, nemusí to být jen evropské projekty. „Pokud bychom se dostali do platební neschopnosti i v jiných ohledech, tak můžeme tento kontokorentní úvěr užít také," uvedl Miroslav Houška.

Náklady na čerpání peněz z kontokorentního úvěru by podle náměstka měl snížit tzv. cash pooling, což je nástroj umožňující optimalizaci úroků ze všech účtů, které má kraj u této banky. Smlouva o úvěru je zveřejněná na webu kraje.

Smlouvu krajští zastupitelé schválili téměř bez diskuse. Schválená byla 31 hlasy, nikdo nebyl proti. Tři zastupitelé se hlasování zdrželi. „Já jenom podotýkám, že úrokové sazby jsou teď vyšší a každý úvěr je potřeba používat obezřetně. Nejlepší úvěr je žádný úvěr," uvedl Zdeněk Faltus z opozičního hnutí ANO.

„Já si myslím, že se podařilo s Československou obchodní bankou vyjednat opravdu velmi dobré podmínky pro kontokorentní úvěr," uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Dodal, že kraj jedná o poskytnutí dalšího kontokorentního úvěru s Komerční bankou. „Což je ten druhý bankovní ústav, se kterým máme v tuto chvíli smluvně uzavřenou správu našich financí," řekl.

Odebrání bankovní licence 

Česká národní banka (ČNB) pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ 2. května. Městský soud v Praze poté poslal banku do likvidace a jmenoval likvidátorkou Jiřinu Lužovou. Likvidátorka by měla začít zpeněžovat majetek Sberbank CZ a postupně z výnosů prodeje majetku uspokojovat věřitele.

Hejtman Vysočiny zastupitelům řekl, že písemně požádal premiéra Petra Fialu (ODS), ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) i odstupujícího guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a jeho nástupce Aleše Michla, aby situaci s likvidací Sberbank věnovali významnou pozornost. „Aby likvidace banky byla pod veřejnou kontrolou, byť rozumíme tomu, že to je správní řízení," uvedl Schrek. Dodal, že už konzultoval i s likvidátorkou stanovenou soudem.

Zastupitelé schválili také závěrečný účet Kraje Vysočina a účetní závěrku. Podle zveřejněného závěrečného účtu měl kraj loni příjmy bez dalšího financování 18,5 miliardy korun a výdaje za 17,9 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky správa, hospodářství, banky, Sberbank, Vysočina, úvěr, peníze, projekt, Kraj Vysočina, Miroslav Houška, Sberbank CZ, Československá obchodní banka, KDU-ČSL, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj kvůli Sberbank schválil smlouvu na miliardový úvěr. Peníze půjdou hlavně na dotované projekty | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.