Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mateřské školy v Kraji Vysočina se mohou postarat o více než dvacet tisíc dětí

Podle krajských statistik zahájilo od roku 2013 v Kraji Vysočina činnost devět nových mateřských škol. V minulém roce bylo vyřízeno pět žádostí a letos byla podána jedna žádost o zápis mateřské školy do rejstříku škol a školských zařízení. „Ve školním roce 2015/2016 se mateřské školy v Kraji Vysočina staraly o bezmála 18 tisíc svěřenců a jejich kapacita byla přes 20 tisíc dětí. V předchozích dvou letech se jejich kapacita pohybovala v rozmezí 19 800 až 19 900 dětí,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Činnost mateřských škol na Vysočině zajišťuje 288 právnických osob. Přes 95 % z nich zřizují obce, pouze deset zástupci privátního sektoru, dvě církev a kraj jednu - Základní školu a Mateřskou školu při zdravotnických zařízeních Kraje Vysočina.

V souvislosti s novelou školského zákona k 20. dubnu letošního roku se často diskutovalo o lesních školkách jako o typu mateřské školy. V minulosti platný zákon totiž nařizoval mimo jiné přísné hygienické normy, které lesní mateřské školy nedokázaly splnit. Dnes už schválená a platná novela zákona však povoluje výjimky z hygienických požadavků. Na Vysočině fungují tři lesní mateřské školy ve Zborné u Jihlavy, v Náměšti nad Oslavou a ve Vilémově na Havlíčkobrodsku.

„V tuto chvíli neevidujeme žádnou žádost o zapsání lesní mateřské školy do rejstříku škol a školských zařízení,“ uvedla Dita Voborská z odboru školství, mládeže a sportu z Krajského úřadu Kraje Vysočina s tím, že lesní mateřskou školu je možné do rejstříku zapsat a následně využívat nároku na přidělování finančních prostředků ze státního rozpočtu, pokud nemá zázemí v podobě stavby.

V loňském školním roce mateřské školy v Kraji Vysočina navštěvovalo 17 982 dětí a předškolní vzdělávání v mateřských školách zajišťovalo 1 490 pedagogických a 453 nepedagogických pracovníků.

Tisková zpráva | Foto www.msmozaikaji.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky mateřská škola, Kraj Vysočina, Jana Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mateřské školy v Kraji Vysočina se mohou postarat o více než dvacet tisíc dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.