Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Firmy na Vysočině mají o lidi z Ukrajiny zájem. Práci jim nabízí třeba Vývoj, Pleas nebo Motorpal

Firmy na Vysočině chtějí zaměstnat uprchlíky z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko. Práci nabízejí mužům i ženám. Zaměstnat je chce například Futaba v Havlíčkově Brodě nebo třešťské oděvní družstvo Vývoj. Úřad práce zaznamenal od minulého týdne víc než 700 nabídek pracovních míst pro Ukrajince, počet stále roste. Úřad zatím ve větší míře kontaktují lidé z Ukrajiny, kteří už od svých známých vědí, který podnik by o ně měl zájem, řekla Jarmila Klejzarová z úřadu práce v Jihlavě.

„Nabídky přibývají od zaměstnavatelů z celého kraje," uvedla Jarmila Klejzarová. Hodně volných pozic nabídly strojírenské firmy, hledají například výrobní dělníky, jeřábníky, zámečníky a svářeče. Míst vhodných i pro ženy je méně, jde třeba o švadleny, zdravotní sestry, pokojské, uklízečky, servírky, kuchařky a pracovnice v živočišné výrobě. Klejzarová podotkla, že matky, které přicházejí z Ukrajiny, musí nejdřív vytvořit zázemí pro své děti, až pak mohou jít do práce.

Výrobce autodílů Futaba Czech v Havlíčkově Brodě má mezi svými 1050 pracovníky už delší dobu okolo 140 lidí z Ukrajiny. Informace k dalšímu náboru má na webu kromě češtiny i v ukrajinštině. Celkově se teď chystá přijmout okolo 100 lidí. „Připravujeme primárně možnost zaměstnání pro rodinné příslušníky našich kmenových zaměstnanců, kteří sem přicházejí z Ukrajiny," řekl vedoucí administrativy Petr Charvát. Dodal, že vesměs jsou to ženy. Už se jich hlásí víc než desítka. Firma podle něj zajistila rodinám svých zaměstnanců z Ukrajiny také ubytování.

Havlíčkobrodský výrobce prádla Pleas se 600 zaměstnanců momentálně hledá 30 lidí. Uvedl to ekonomický ředitel Petr Nobst. Volné pozice má tato firma pro muže i ženy, mimo jiné hledá šičky, lidi pro obsluhu pletařských strojů, skladníky a mechaniky. Závod má vedle Havlíčkova Brodu v Polné.

Elektrocentrály z Vysočiny jsou už na Ukrajině. Teď je poptávka po lécích, maskáčích či akumulátorech do aut

Do pomoci válkou zasažené Ukrajině se zapojil také Kraj Vysočina, který konkrétně do partnerského regionu Zakarpatí o víkendu poslal 15 kusů různě výkonných benzínových elektrocentrál a další materiál. Další pomoc z našeho kraje bude následovat.

Oděvní družstvo Vývoj v Třešti na Jihlavsku podle předsedy představenstva Radka Chládka poptává dvě desítky krejčových a šiček. Ve Vývoji se šijí pánské obleky, uniformy i ochranné oděvy pro záchranáře.

Strojírenská firma Motorpal má 60 ukrajinských pracovníků. Nabídla se, že pomůže jejich příbuzným a známým. Většina z nich je ale z východu Ukrajiny, nejsou schopní se do Česka dostat, uvedl místopředseda představenstva Lukáš Večeř s odkazem na probíhající boje. Společnost se zatím postarala o byty pro šest žen z Ukrajiny, které s jejími pracovníky příbuzné nejsou, nabízí jim práci. „Teď řešíme, jaký typ práce," uvedl Lukáš Večeř. Motorpal má závody v Jihlavě, Jemnici a Batelově, zaměstnává v součtu 1100 lidí.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě, kde si uprchlíci vyřizují náležitosti potřebné pro pobyt v Česku, odbavilo od 2. do 6. března přes 1900 lidí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil kraj.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Ukrajina, hospodářství, zaměstnanost, boje, firmy, Vysočina, Kraj Vysočina, Motorpal, Pleas, Úřad práce České republiky, Jihlava, Havlíčkův Brod, Rusko, Česko, Petr Charvát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy na Vysočině mají o lidi z Ukrajiny zájem. Práci jim nabízí třeba Vývoj, Pleas nebo Motorpal | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.