Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina ztratila v prvním pololetí 320 obyvatel. Důvodem je hlavně stěhování

Vysočina ztratila v letošním prvním pololetí 320 obyvatel. Úbytek způsobilo stěhování, protože přirozenou cestou kraj v tomto období desítky obyvatel získal. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu se nejrychleji vylidňují okresy Žďár nad Sázavou a Třebíč. Z pěti okresů kraje si obyvatele udrželo pouze Jihlavsko. K 30. červnu žilo v Kraji Vysočina 509 155 lidí.

Vysočina ztrácí obyvatele od roku 2009. Největší pokles region zaznamenal v roce 2013, kdy přišel o 998 lidí. Za uplynulý rok v kraji ubylo 420 obyvatel.

V letošním prvním pololetí klesl počet lidí na Žďársku o 142 a Třebíčsko přišlo o 138 osob. Okresy Havlíčkův Brod a Pelhřimov ztratily několik desítek stálých obyvatel a na Jihlavsku díky většímu počtu narozených dětí 32 lidí přibylo.

Kvůli stěhování ubylo v tomto kraji celkem 385 lidí. Od ledna do konce června se na Vysočině usadilo 1 814 osob, zatímco vystěhovalých bylo 2 199.  Dopad migrace na Vysočině zmírnil přírůstek obyvatel přirozenou měnou.

V celém kraji přišlo za prvních šesti měsíců tohoto roku na svět 2 627 dětí.  Bylo jich o 65 více než lidí, kteří zemřeli. V porovnání s minulým rokem byl letos do konce června počet narozených dětí na Vysočině vyšší o 89. 

Svateb se na Vysočině od ledna do června konalo 906, o čtyři více než před rokem. Přibylo ale také rozvodů. Do konce června bylo v tomto kraji rozvedeno 548 manželství oproti loňským 513.

Počet obyvatel České republiky v letošním prvním pololetí stoupl o 11 000 na 10 564 900 lidí. Výrazný podíl na tom měla zahraniční migrace. Zhruba o tisíc lidí více se také narodilo, než zemřelo. Polepšilo si sedm krajů.  Vysočina se zařadila mezi zbývajících sedm, které obyvatele ztratily.

Autoři | Foto www.czechtourism.cz

Štítky Kraj Vysočina, stěhování, okres Jihlava, Český statistický úřad, Třebíč, Žďár nad Sázavou, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, Havlíčkův Brod, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina ztratila v prvním pololetí 320 obyvatel. Důvodem je hlavně stěhování | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.