Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici na Vysočině prodloužili zákaz koupání v Trnávce a Kachličce

Hygienici na Vysočině prodloužili zákaz koupání v přehradě Trnávka na Pelhřimovsku a v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Voda v obou nádržích je nebezpečná pro zdraví lidí, protože obsahuje velké množství sinic. Na hladině Kachličky je vidět i vodní květ. Kvalita vody se v posledním týdnu nezlepšila ani v nádrži Sedlice na Pelhřimovsku, ke koupání je nevhodná. Uvedla to krajská hygienická stanice na svém webu.

Pracovníci hygienické stanice kontrolovali šest rekreačních vodních ploch, které měly před týdnem nejhorší hodnocení. Zlepšení zaznamenali pouze u rybníka Medlov na Žďársku, v jehož vodě ubylo silnic. Obsah chlorofylu tam je sice pořád zvýšený, i tak je podle hygieniků voda pro rekreanty nezávadná. Teplotu má okolo 24 stupňů Celsia.

Zákaz koupání pro téměř stohektarovou přehradu Trnávka vydala krajská hygienická stanice 12. srpna, v Kachličce je koupání zakázané od konce července. Zhoršenou kvalitu vody mají Břevnická nádrž u Chotěboře a rybník Ředkovec poblíž obce Babice na Havlíčkobrodsku. Po koupání by se tam měli lidé osprchovat.

Nejčistší vodu měly před týdnem na Vysočině rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrada Dalešice a z rybníků na Žďársku Sykovec, Domanínský i Velké Dářko s rozlohou okolo 200 hektarů. Čistou vodu nabízely také všechny tři koupací biotopy, které jsou v Jemnici, Třešti a v Šiklově Mlýně, stejně jako koupaliště u Nového Města na Moravě a u Rouchovan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Na výlet

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, koupání, hygienici, KHS, Vysočina, Kraj Vysočina, Trnávka, Kachlička, rybník, nádrž, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Sedlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině prodloužili zákaz koupání v Trnávce a Kachličce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.