Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině vloni nejvíc táhla jihlavská zoo, následovalo Muzeum Vysočiny a Zámek Telč

Nejoblíbenějším výletním cílem na Vysočině byla i minulý rok zoo v Jihlavě, jejímiž branami prošlo 274 600 lidí. Následovalo Muzeum Vysočiny v Jihlavě, pod nějž spadá také hrad Roštejn v lesích nedaleko Telče, třetí skončil telčský zámek. Do žebříčku deseti nejnavštěvovanějších turistických míst sestaveného agenturou CzechTourism se v tomto kraji vedle památek a muzeí dostala i elektrárna Dukovany.

Jihlavská zoologická zahrada se jediná z Vysočiny loni vešla mezi 30 nejoblíbenějších turistických cílů v Česku, obsadila 27. pozici. V prvních šesti letošních měsících se počty prodaných vstupenek proti stejné době minulého roku ještě zvýšily, a to o 27 procent. Přispěl k tomu nový tropický pavilon i příznivé počasí, sdělil již dříve ČTK mluvčí zoo Martin Maláč.

Muzeum Vysočiny v Jihlavě, které bylo loni na Vysočině druhé nejvyhledávanější, spravuje také hrad Roštejn a pobočky v Třešti a Telči.  Loni je v součtu navštívilo 91 000 lidí. Zámek Telč si v uplynulém roce prohlédlo 84 100 turistů.

Čtvrtý nejvyšší počet návštěvníků v tomto kraji vloni přivítal zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, jímž podle údajů agentury prošlo 36 100 lidí. Pátou příčku obsadily žďárské památky, následovalo třebíčské Muzeum Vysočiny. Sedmou nejvyhledávanější byla loni na Vysočině dukovanská jaderná elektrárna, jejímž infocentrem prošlo 26 100 lidí. Desítku nejvyhledávanějších cílů na Vysočině za minulý rok doplňuje hrad Lipnice, Zadní synagoga v Třebíči a třebíčská bazilika svatého Prokopa.

V Česku byl tradičně nejnavštěvovanější Pražský hrad, kam zavítalo 1,9 milionu návštěvníků. Druhé místo obsadila lanová dráha na Petřín s 1,5 milionu návštěvníků, na třetí příčce skončila s 1,3 miliony návštěvníků pražská zoo. 

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Kraj Vysočina, Muzeum Vysočiny Jihlava, zámek Telč, Jihlava, hrad, Roštejn, CzechTourism, Dukovany, Česko, ZOO Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině vloni nejvíc táhla jihlavská zoo, následovalo Muzeum Vysočiny a Zámek Telč | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.