Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V úterý se na Vysočině všechny památky neotevřou. Třeba hrad v Ledči zahájí sezonu až za týden

Většina muzeí, galerií a památek na Vysočině pozve po uzavření vynuceném pandemií návštěvníky letos poprvé v úterý. Třebíč otevře jen část prostor, hrad Ledeč nad Sázavou zahájení sezony asi o týden oddálí, řekli vedoucí organizací a kasteláni.

Třebíč podle ředitelky městského kulturního střediska Jaromíry Hanáčkové otevře infocentra, která jsou i v židovském městě nebo u baziliky svatého Prokopa. Otevře i Galerii Franta. Naopak galerie Malovaný dům zůstane ještě několik dní uzavřená. Připravuje se v ní výstava tvorby místních amatérských výtvarníků včetně Milana Blažka nebo Pavla Uhlíře. Malovaný dům je na Karlově náměstí, které se rekonstruuje a přístup ke galerii je komplikovaný. Původně měla být v galerii i výstava malíře a grafika Josefa Kremláčka a uměleckého kováře Pavla Tasovského. „Protože je rozbité náměstí a přístup tam není dobrý, rozhodla jsem se, že plány změníme. Tyto velké výstavy odsuneme na příští rok," řekla Jaromíra Hanáčková.

V Třebíči v úterý po 143 dnech otevře také Ekotechnické centrum Alternátor. Naposledy v něm návštěvníci byli v prosinci. „Otevřením se však centrum zatím nevrací ke zcela obvyklému provozu. Dočasně nebudou možné komentované programy na projekční kouli," řekl za Alternátor Milan Krčmář. Centrum připravuje novou výstavu o Tomášovi Baťovi, zpřístupní ji ještě v květnu.

Ledečský hrad plánuje otevřít 17. května. Jedním z důvodů je i to, že zatím není možné z epidemických důvodů pořádat hromadné komentované prohlídky. Otevření komplikuje i oprava kanalizace. Pro veřejnost hrad připravuje výstavu voskových figurín Panoptikum na hradě, kterou bude možné procházet bez průvodce. Přístupná bude také věž. „Je ještě možné, že otevřeme už tento víkend, ale to je zatím v jednání. Dělají nám tady kanalizaci, otevřít bez toalet je špatně," řekl kastelán Luděk Šíma.

Odčarování nouzového stavu 

V úterý se otevřou i památky a organizace, které jsou ve správě Kraje Vysočině. Patří mezi ně Horácká galerie v Novém Městě na Moravě, pro které připravil performer Matěj Kolář představení, které má být rituálem k odčarování nouzového stavu. „Zatím nám neřekl, co přesně to bude. Ale udělá performanci před galerií a potom bude Jakub Orel Tomáš s mixážním pultem preludovat zvuky hub k výstavě Na houby!, sama jsem zvědava, co z toho bude," řekla ředitelka galerie Věra Staňková.

Galerie prodloužila všechny už instalované výstavy. Výstava Na houby! bude přístupná do 20. května, Letem Bornovým světem budou moci lidé navštívit do 23. května a do 6. června bude přístupná výstava CHKO v proměnách času.

Většina památek v České republice mohla s omezeními otevřít už před týdnem. Vysočina patří mezi kraje, kde je epidemie silnější, proto se otevření oddálilo. Umožněné bylo až dnes, jenže pondělí je většinou zavíracím dnem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto objevujpamatky.cz

Štítky památky, koronavirus, Vysočina, otevření, hrad, výstava, galerie, Kraj Vysočina, Ledeč nad Sázavou, Třebíč, Jaromíra Hanáčková, Malovaný dům, purkrabí, houby, muzeum, Josef Kremláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úterý se na Vysočině všechny památky neotevřou. Třeba hrad v Ledči zahájí sezonu až za týden | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.