Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praktičtí lékaři na Vysočině kritizují, že nemohou očkovat proti covidu. Pacienti na ně vyvíjí tlak

Praktičtí lékaři na Vysočině jsou frustrováni, že nemohou očkovat své pacienty, kteří na ně vyvíjejí rostoucí tlak. Od ledna jsou tito lékaři připraveni očkovat, ale stát i kraj dávají podle nich přednost očkovacím centrům ve velkých městech. Starší pacienti se tak musí složitě registrovat, a když bydlí mimo město, komplikovaně do očkovacích center cestovat, uvedli praktičtí lékaři z Vysočiny v otevřeném dopisu, který podepsaly desítky z nich.

Stát i kraj upřednostňují očkovací centra  

„Na očkování jsou praktičtí lékaři připraveni již od ledna, ale stát i Kraj Vysočina z nepochopitelných důvodů stále upřednostňuje v dodávkách vakcín očkovací centra umístěná většinou ve velkých městech. Nutí tak nejstarší pacienty do složité registrace a v případě bydliště mimo město i do komplikovaného dojíždění do očkovacích center, přestože většina (pacientů) preferuje očkování u svého praktického lékaře. Očkovací látky na Vysočině obdržela zatím i přes maximální úsilí většiny praktických lékařů jen hrstka z nich a navíc šlo pouze o značně omezené množství vakcín," uvedli praktičtí lékaři.

Tlak a frustrace se zvyšuje 

V dopisu dále uvedli, že stát pouští do očkovací kampaně stále další skupiny lidí, aniž by doočkoval ty stávající. Podle praktických lékařů se tak jen zvyšuje tlak a frustrace zdravotníků i pacientů. „Krom toho jsme svědky budování dalších zbytných očkovacích center v situaci, kdy ta historicky existující primární očkovací místa - ordinace primární péče - prakticky neočkují," stojí v dopisu.

Na Vysočině s 508 800 obyvateli se podle dat ministerstva zdravotnictví zatím využilo 71 243 vakcín. K nedělnímu večeru evidovali hygienici v kraji 328 nových případů koronaviru, laboratoře otestovaly 732 vzorků. Na Vysočině zemřelo v posledních 24 hodinách k nedělnímu večeru šest lidí nakažených covidem-19. Počet zemřelých, u nichž se tato nákaza prokázala, tak v kraji stoupl na 1029. Na Vysočině se podle krajských hygieniků od začátku epidemie loni v březnu kumulativně nakazilo 67 654 lidí. Vyléčených je 60 246.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 14 728
Jihlavsko 14 299
Pelhřimovsko 10 457
Třebíčsko 12 990
Žďársko 15 180
Celkem  67 654
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 60 246
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 1029

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 28.3.2021 18:15

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky koronavirus, covid, očkování, praktici, lékař, Vysočina, Kraj Vysočina, praktický lékař, pacient, COVID-19, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktičtí lékaři na Vysočině kritizují, že nemohou očkovat proti covidu. Pacienti na ně vyvíjí tlak | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.