Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Některým kotelnám v kraji kvůli epidemii klesl prodej tepla. Vliv měly zavřené školy i bazény

Firma Teplo HB v Havlíčkově Brodě zaznamenala za minulý rok asi pětiprocentní pokles prodeje tepla. Kvůli epidemii měla nižší spotřebu kulturní a sportovní zařízení i školy, řekl jednatel Miroslav Sommer. Společnost Jihlavské kotelny přičetla loňským dopadům epidemie pokles v dodávkách tepla o jedno až dvě procenta. Větší vliv na odběry mělo podle oslovených firem zřejmě počasí.

Firma Teplo HB v Havlíčkově Brodě, která patří městu, kvůli loňskému nižšímu odběru ceny tepla neměnila. „Ekonomicky jsme se s tím vyrovnali," řekl jednatel Miroslav Sommer. Podnik sice zůstal v zisku, ale jeho objem se snížil. „Budeme muset opatrněji s příštími investicemi," uvedl.

„V první řadě bych chtěl říct, že jsme byli schopní i v době covidu zabezpečit stoprocentně dodávku tepla a teplé vody," uvedl jednatel Jihlavských kotelen Jan Diviš. Podniková opatření proti šíření nákazy platila mezi pracovníky firmy i v době, kdy se vládní nařízení uvolnila. V odběru tepla se projevilo například zavírání kulturních domů a rekreačních zařízení včetně krytých bazénů v Jihlavě. „Propady tam jsou, ale ne takové, že by nás to mělo ohrožovat," řekl Diviš bez dalších podrobností.

Lidé byli doma, topili a odebírali teplou vodu 

Menší výkyvy zaznamenali výrobci tepla v menších sídlech. Městys Nová Cerekev na Pelhřimovsku má svou kotelnu na biomasu. „Myslím si, že u nás, co se týče spotřeby, se to neprojevilo," řekl starosta Zdeněk Rajdlík k loňským dopadům epidemie na odběr tepla. „Možná to poznáme teprve v letošním roce, jestli jsou lidé víc doma a méně v zaměstnání, protože většinou cestují do zaměstnání do Pelhřimova," uvedl.

Společnosti Bystřická tepelná v Bystřici nad Pernštejnem naopak prodej tepla vloni meziročně stoupl o tři procenta. „Lidé byli doma, topili, odebírali teplou vodu," řekl ředitel městské teplárny Tomáš Pištěk. Doplnil, že zároveň byla dlouhá topná sezona, topilo se do konce května.

V souvislosti s epidemií covid-19 jsme už od počátku roku, výrazně dřív než většina ostatních průmyslových podniků, přijali řadu ochranných preventivních opatření," uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Přímo výroby elektřiny se podle něj tato opatření nedotkla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky energie, teplo, koronavirus, epidemie, Vysočina, kotelna, Havlíčkův Brod, JIHLAVSKÉ KOTELNY, s.r.o., Jan Diviš, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některým kotelnám v kraji kvůli epidemii klesl prodej tepla. Vliv měly zavřené školy i bazény | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.