Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Podle vlekařů Vysočiny je nejhorší nejistota, s výrobou sněhu končí. Někteří tratí i miliony korun

Na uměle zasněžovaných sjezdovkách Vysočiny je podle vlekařů dost sněhu, další už většinou při dalších mrazech vyrábět nechtějí. Někteří řekli, že poté, co vláda nechala dál v platnosti zákaz provozu vleků a lanovek, stojí před rozhodnutím, kolik elektřiny objednat na únor, aby dál nezvyšovali své ztráty. Uvedli, že už tak tratí statisíce i miliony korun.

„Pro nás je to takové schizofrenní," řekla Magda Vaňková, která se stará o sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku. Teď je obleva, ale zkraje příštího týdne má zase mrznout. „Čili za normální situace bychom ještě vyráběli sníh. My opravdu nevíme, jak se zachovat, protože pak nám zase mohou říci, my vám dáme nižší kompenzace, vždyť jste v březnu a dubnu mohli jet, ale my bychom neměli na čem," uvedla.

Podle Vaňkové už mohla mít vláda vzhledem k vývoji epidemie vytvořený systém kompenzací pro skiareály od října. „Nemuseli bychom být v téhle situaci, že víme, že jsme v milionové ztrátě, co se týče jenom energií a pohonných hmot a to nemluvím o tom, že musíme splácet úvěr," uvedla.

„Dneska jsme to odpískali, to nemá význam," řekl Karel Klapač ze sjezdovky Harusův kopec u Nového Města na Moravě.

Havlíček: Vláda by měla být schopná rozhodnout 

Na sjezdovce Šacberk u Jihlavy je podle provozovatele Pavla Havlíčka sněhu dost a není potřeba ho dál vyrábět. „Jedno bychom potřebovali vědět, jestli se ta sezona dá pustit, nebo je definitivně zastavená. Myslím, že má vláda dostatek informací a dat, že by to měla být schopná rozhodnout," řekl.

„Nejhorší je ta nejistota," potvrdil Jiří Pálka ze sjezdovky Fajtův kopec u Velkého Meziříčí. Uvedl, že kvůli slibům, že bude možné vleky pustit, utratil lyžařský klub za výrobu sněhu statisíce korun. Na svahu ho teď leží kolem půl metru. „Že bychom vyráběli další sníh do zásoby, to už dělat nebudeme," řekl Pálka. Dodal, že teď musí domluvit dodávky elektřiny na další měsíc, od čehož se odvíjí výše platby. „My jsme velkoodběratelé elektriky. Mám koupit elektriku na únor, nebo nemám?" řekl.

Na sjezdovce Čeřínek se pracovníci snaží tahat lyžaře do kopce na lanech za skútry. „Je to taková z nouze ctnost, v podstatě si tím sami sobě zachraňujeme hlavy, abychom se z toho nezbláznili," poznamenal Vladimír Cháb ze sjezdovky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Šacberk / Facebook

Štítky rekreace, koronavirus, hory, Vysočina, vlek, sjezdovka, sníh, Kraj Vysočina, vláda, Luka nad Jihlavou, Křemešník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle vlekařů Vysočiny je nejhorší nejistota, s výrobou sněhu končí. Někteří tratí i miliony korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.