Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrá zpráva. Na Vysočině meziročně ubylo zásahů zdravotních záchranářů, měli skoro 50 tisíc výjezdů

Záchranáři z Vysočiny měli loni 45 840 výjezdů, méně než v roce 2019, kdy jich zaevidovali 47 157. Ubylo také leteckých zásahů. Z celkového počtu zásahů jich bylo 442. Předloni bylo leteckých zásahů 509, řekl Petr Janáček, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS).

„V souvislosti s koronavirem jsme v roce 2020 uskutečnili celkem 5224 výjezdů, což je zhruba 18 procent z celkového počtu," uvedl Petr Janáček. Většinou šlo o výjezdy k pacientům s podezřením na covid-19. K lidem, kteří měli nákazu potvrzenou, bylo 879 výjezdů.

Krajští záchranáři se také zapojili do odebírání vzorků na testy na covid-19. Jejich mobilní odběrový tým loni odebral asi 2700 vzorků.

Úrazy loni záchranáře zaměstnávaly méně než v roce 2019. Počet zásahů kvůli nim meziročně klesl přibližně o 810 na 8992 výjezdů. Přibyla naopak péče o pacienty s interními obtížemi.

Letecká záchranka má na Vysočině nového provozovatele i typ vrtulníku. Kvůli počasí zatím nevzlétl

Provozovatelem letecké záchranné služby je na Vysočině od začátku ledna společnost DSA, a. s. Vzešla z výběrového řízení pořádaného ministerstvem zdravotnictví na roky 2021 až 2028. Původní provozovatel, rakouskou společnost Helikopter Air...

ZZS je příspěvkovou organizací kraje. Pracuje pro ni 408 lidí. Záchranáři zasahují na Vysočině s více než půl milionem obyvatel z 21 základen, kde je k dispozici 29 pozemních výjezdových skupin a jedna letecká. Provozovatelem letecké záchranné služby se od roku 2021 stala společnost DSA, a. s. Vzešla z výběrového řízení pořádaného ministerstvem zdravotnictví na léta 2021 až 2028. Původní provozovatel, rakouskou společnost Helikopter Air Transport, za uplynulé čtyři roky nalétal pro krajské záchranáře přes 1800 hodin, řekl už dřív mluvčí Janáček.

ZZS má od loňska k dispozici nové vzdělávací a výcvikové středisko. Budova asi za 85 milionů korun oceněná v soutěži Stavba roku má moderní vybavení včetně simulátoru pro zásah leteckých záchranářů nebo dekontaminační jednotky. Je určená pro záchranáře i ostatní složky integrovaného záchranného systému nejen z Vysočiny. „Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci však byly všechny aktivity pozastaveny a školení z bezpečnostních důvodů neprobíhají," řekl Janáček.

Skoro dva miliony kilometrů 

V rámci pravidelné obměny vozového parku získali loni záchranáři sedm nových sanitek asi za 20 milionů korun. K pacientům vyjíždějí s 82 vozy. Ročně najedou více než 1,7 milionu kilometrů.

Roční rozpočet ZZS byl v uplynulých letech přes 400 milionů korun. Letošní rozpočet podle Janáčka zatím ještě nebyl přesně stanovený.

Krajští záchranáři mají novou XXL sanitku. Převeze pacienty s váhou přes 200 kilo

Krajští záchranáři na Vysočině rozšířili svůj vozový park o speciální automobil pro přepravu pacientů s velkou nadváhou – takzvanou XXL sanitku. Tento nový vůz bude převážet primárně pacienty, kteří váží třeba i více než 200 kilogramů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky zdraví, záchranná, výjezd, pomoc, Vysočina, statistika, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, COVID-19, pacient, Helikopter Air Transport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva. Na Vysočině meziročně ubylo zásahů zdravotních záchranářů, měli skoro 50 tisíc výjezdů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.