Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině zůstává 800 domácností bez proudu. Vítr poškodil vedení a izolátory

Na Vysočině bylo dnes kvůli následkům silného větru asi 1200 domácností, jimž poskytuje elektřinu E.ON, bez proudu. K poledni to bylo 800 domácností. Vítr poškodil vedení a izolátory. E.ON poruchy odstraňuje, dnes sdělil mluvčí E.ON Roman Šperňák. Hasiči na Vysočině měli za posledních 24 hodin přes 100 zásahů, v téměř 80 případech se týkaly větru. Odklízeli popadané stromy, vyjeli i k nehodě osobního vozu, jenž do jednoho padlého stromu narazil.

V kraji byly ráno kvůli popadaným stromům neprůjezdné silnice 353 ze Zhoře na Stáj na Jihlavsku a silnice 3438 na Žďársku z Herálce na Vortovou, řekl dispečer Správy a údržby silnic Vysočiny.

E.ON evidoval kvůli silnému větru, kvůli němuž popadaly větve a stromy do vedení a poškodily izolátory, šest poruch na linkách vysokého napětí. Omezení se týkalo zhruba 1200 domácností.

Víc než 100 výjezdů za 24 hodin 

Na Pelhřimovsku se dopoledne povedlo k síti připojit všech 800 míst v obcích Kejžlice, Proseč, Čejov, Řečice, Budkov a Kaliště. „Na Jihlavsku stále evidujeme zhruba 300 domácností bez dodávek elektrické energie v obcích Jamné, Kozlov a Rybné. Na Žďársku jsou stále zasaženy obce Račín a Vepřová. Poruchy na linkách vysokého napětí teď máme i na jižní Moravě, kde jsou omezené dodávky zhruba pro 400 domácností okolo obcí Vysočany, Molenburk a Housko na Blanensku," uvedl Roman Šperňák.

Hasiči průměrně zasahují za den pětadvacetkrát, za posledních 24 hodin to bylo víc než stokrát. „Převládaly výjezdy kvůli počasí, v téměř 80 případech hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na silnice a bránily plynulému provozu," uvedla dnes ráno mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. 

Nejčastěji zasahovali hasiči na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. U Krasonic na Jihlavsku narazilo dnes před 4:30 osobní auto do padlého stromu, nehoda se obešla bez zranění.

Skoro sto výjezdů kvůli počasí za 24 hodin. Řidič na Jihlavsku narazil do spadlého stromu

Silný vítr i nadále zaměstnává hasiče na Vysočině. Během uplynulých 24 hodin, tedy od páteční 7. hodiny do dnešní 7. hodiny, zasahovali u víc než stovky událostí. Průměr událostí za 24 hodin se přitom dlouhodobě pohybuje okolo 25. Většina výjezdů...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, hasiči, energie, vítr, Vysočina, Kraj Vysočina, E.ON, strom, silnice, okres Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Zhoř, Stáj, Herálec, Vortová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině zůstává 800 domácností bez proudu. Vítr poškodil vedení a izolátory | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.