Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Dalešické přehradě odhalila kontrola dva opilé lodníky

Hrotovičtí policisté společně se zástupci přerovské pobočky Státní plavební správy objevili při včerejší kontrole deset přestupků majitelů plavidel na Dalešické přehradě. Dva lodníci byli pod vlivem alkoholu. ČTK to řekla tisková mluvčí policistů z Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Policisté zjistili v průběhu dvou hodin pět přestupků - čtyři méně závažné přestupky vyřešili s majiteli plavidel domluvou. Jeden přestupek, který se týkal porušení pravidel souvisejících se životním prostředím, policisté předají k vyřešení do správního řízení.

„Skupina mladých rybářů stanovala v místě mimo vyhrazené plochy určené pro stanování,“ uvedla Čírtková. Rybářům hrozí pokuta až sto tisíc korun.

Za stejnou dobu zjistila podle Čírtkové pět přestupků také Státní plavební správa. Ve dvou případech její pracovníci zjistili, že vůdce malého plavidla je pod vlivem alkoholu. Zjištěné hladiny alkoholu se pohybovaly kolem půl promile. „Další přestupky se týkaly neoznačeného plavidla potřebnými identifikačními znaky a v jednom případě neměl vůdce malého plavidla potřebné doklady pro řízení tohoto plavidla,“ uvedla Čírtková.

Kontrola byla zaměřena na dodržování právních předpisů ze strany osob, které se pohybují na nejrůznějších plavidlech po hladině Dalešické přehrady. Kontroly se zaměřily hlavně na dodržování plavebního řádu, a to především ze strany vůdců malých plavidel.

Pracovníci Státní plavební správy a policisté provádějí dohled na této vodní ploše pravidelně, zejména v letní turistické sezóně. Někteří provozovatelé motorových člunů a vodních skútrů se podle Čírtkové chovali na přehradě nebezpečně a svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožovali rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko. Během každého kontrolního dne zde loni v létě policisté zjistili desítky přestupků. V průběhu léta přijali také další stížnosti od rekreantů, kteří se na policisty obraceli s podněty, které poté policisté museli prověřit.

„Na Dalešické přehradě budou letos v průběhu léta kontroly z naší strany pokračovat. Jsme si vědomi toho, že se jedná z hlediska počtu rekreantů o velice významnou rekreační oblast, ve které budeme situaci pravidelně sledovat, aby nebyli slušní rekreanti ohrožováni těmi méně slušnými,“ řekl vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Hrotovicích Jaroslav Haza.

Autoři | Foto www.avaryacht.cz

Štítky přehrada, Státní plavební správa, alkohol, Vodní nádrž Dalešice, Kraj Vysočina, léto, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Dalešické přehradě odhalila kontrola dva opilé lodníky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.