Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zima může začít. Silničáři z Vysočiny hlásí, že už jsou na sezonu připraveni

Pro silničáře začíná, podle zákona, zima už 1. listopadu, i když to tak za okny nemusí vypadat. Konec zimní sezony pak mají 31. března. Silničáři na Vysočině jsou podle jejich informací na tu nadcházející zimu připraveni.

„Tak jako každý rok, probíhá v letní sezoně předzásobení posypovými materiály. Ke konci září máme ve skladech 20 tisíc tun soli a více než 55 tisíc tun inertního materiálu,“ vypočítává ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid a dodává, že inertní materiál se běžně doplňuje podle potřeby i během zimního období.

Na údržbu 4 977 kilometrů silnic na Vysočině je již připravená i technika. K obnově jednotlivých kusů dochází pravidelně podle technického stavu.

V zimě se silničáři na Vysočině starají o 425 kilometrů silnic I. třídy a 4552 kilometrů silnic II. a III. třídy.

Způsoby ošetření silnic: 1 568 kilometrů chemicky, 2885 kilometrů inertně, 247 kilometrů pluhováním.

Jak dále informuje ředitel Necid, o stovky kilometrů silnic I., II. a III. třídy se bude starat 134 sypačů s nástavbou a dalších více než 140 kusů různé techniky, jako jsou nakladače, radličky a sněhové frézy.

Některé silnice se neudržují 

Kromě udržovaných úseků se v našem kraji nachází 275 kilometrů silnic, které jsou v zimě neudržované. Řidiči je poznají velmi dobře, jsou označeny dopravní značkou. „Pokud tam přesto někdo zajede a nemůže pokračovat v jízdě, musí si vyproštění zajistit vlastními prostředky,“ upozorňuje ředitel Radovan Necid.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny zavedla také prevenci zavlečení a šíření koronaviru. Vedle přísných hygienických nařízení mají připravený scénář při střídání směn tak, aby nedošlo k setkávání jednotlivých skupin.

Pro zajištění zimní údržby jsou samozřejmě důležité peníze. „Z rozpočtu máme připraven objem finanční prostředků vypočítaný jako průměr předchozí zim, tj. asi dvě stě milionů korun,“ uzavírá Radovan Necid.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky silničáři, údržba, zima, sezona, příprava, Kraj Vysočina, silnice, Radovan Necid, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima může začít. Silničáři z Vysočiny hlásí, že už jsou na sezonu připraveni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.