Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vlekaři v kraji se chystají na novou sezonu. Bojí se omezení a toho, že přijdou o školní kurzy

Provozovatelé oslovených větších sjezdovek na Vysočině se už připravují na novou sezonu. Přes léto někteří upravovali terén, vylepšili systémy pro zasněžování nebo odbavování lyžařů a teď je čeká údržba techniky. Dopady koronavirové epidemie na zimní rekreaci se podle nich nedají odhadnout. Vlekaři trochu spoléhají na to, že by se restrikce nemusely tolik týkat pohybu na čerstvém vzduchu. Někteří se bojí, že přijdou o školní kurzy.

Minulou zimu se některé lyžařské sjezdovky na Vysočině neotevřely. Na počasí skoro bez sněhu a větších mrazů doplatily areály s malým počtem sněhových děl.

„Lyžování je venkovní sport, doufám, že to proběhne bez omezení," řekla Magda Vaňková, která má na starosti sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Podotkla, že když se na Vysočinu letos vrátilo deštivé léto, mohla by se vrátit i typická zima. Revize vleku na Křemešníku i lanovky a vleku v Lukách jsou hotové. „V Lukách jsme koupili další dělo, abychom ještě rychleji zasněžili," řekla.

Na Šacberku u Jihlavy najdou lyžaři lepší odbavovací systém, vylepšení se týká i techniky na úpravu sněhu. V součtu jde o výdaje přes milion korun. Chystat sezonu jen napůl se podle provozovatele Pavla Havlíčka nedá. „My budeme pracovat," řekl Pavel Havlíček.

Provozovatelé sjezdovky v Dalečíně na Žďársku zatím vyčkávají. „Uvidíme, jak se to všechno vyvine," řekl Ivo Doležal.

Vše bude záviset na omezeních pro školy i veřejnost 

Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí se zlepšily podmínky pro parkování a díky skoro dvoumilionové investici i sociální zázemí restaurace. Jestli se vyplatí spustit sněhová děla, až začne mrznout, bude podle Jiřího Pálky z lyžařského klubu záviset na tom, jaká budou platit omezení pro školy i pro veřejnost.

„Provádíme běžnou údržbu, vylepšujeme zázemí a prostor pro zákazníky," řekl Karel Klapač, správce sjezdovky Harusův kopec u Nového Města na Moravě. Podotkl, že velké investice minulá slabá zima neumožnila.

S projížděním lyžařských tratí počítá Mikroregion Novoměstsko. „Pokud bude dobrá sněhová nadílka a podaří se nám upravit i jih Novoměstska, tak by mohlo být až 160 kilometrů," řekl předseda mikroregionu Miloš Brabec. Minulou zimu označil pro úpravu stop pro běžkaře jako jednu z nejhorších. Vzhledem k nedostatku sněhu a oblevám mohla technika vyjet jen jednou.

Autoři | Foto ceske-sjezdovky.cz

Štítky turistika, rekreace, lyžování, koronavirus, hory, Vysočina, sjezdovka, technika, Kraj Vysočina, zima, Křemešník, Luka nad Jihlavou, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři v kraji se chystají na novou sezonu. Bojí se omezení a toho, že přijdou o školní kurzy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.