Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině je zájem o kempy. Koupalištím pomohl teplý srpen

Na Vysočině mají v letošním létě dobrou návštěvnost kempy. Koupalištím po deštivém začátku pomohly poslední teplé týdny. Některá hlásí návštěvnost porovnatelnou s minulým rokem, do jihlavského akvaparku Vodní ráj přišlo lidí méně. Z památek spravovaných Národním památkovým ústavem (NPÚ) měl propad návštěvnosti zámek v Telči, kde ale zjara začaly rozsáhlé úpravy.

„Na zámku probíhají rozsáhlé stavební a restaurátorské práce, proto je přístupný pouze jeden ze čtyř návštěvnických okruhů, který má navíc omezenou kapacitu na 20 osob ve skupině," řekl ředitel českobudějovické správy NPÚ Petr Pavelec. Od začátku prázdnin do 26. srpna podle statistik NPÚ navštívilo telčský zámek 16 600 lidí, vloni ve stejné době přes 42 tisíc.

Státní zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou a hrad Lipnice měly do 26. srpna o něco lepší návštěvnost než před rokem. Podle očekávání NPÚ ještě počty pomůže navýšit dnešní Hradozámecká noc.

Kvůli koronavirové krizi letos skoro nejezdí turisté ze zahraničí, jejich zájezdy na Vysočině obvykle mířily hlavně do Telče. Do telčského Panského dvora si podle jeho manažerky Hany Plaché lidé přesto cestu našli. „Zahraniční návštěvníci byli nahrazeni těmi tuzemskými, kteří se rozhodli strávit dovolenou raději 'doma'," uvedla Hana Plachá.

Hoteliéři a správci kempů Vysočiny se jinak i dřív spoléhali hlavně na domácí klientelu. Podle Českého statistického úřadu představovali cizinci necelých 13 procent z celkových 606 tisíc hostů, kteří se v kraji ubytovali za celý minulý rok.

Začátek sezony poznamenalo chladné počasí 

Provozovatelé koupališť v kraji hodnotí léto různě. Venkovní část jihlavského Vodního ráje využilo k osvěžení do půli tohoto týdne 28 900 lidí, v porovnání s loňskem o 8500 méně. Koupaliště v Moravských Budějovicích má návštěvnost okolo 22 tisíc lidí, srovnatelnou s loňskem. „Do 20. července to bylo kritické, ale další týdny potom, kdy bylo teplo, to nahradily," řekla Miroslava Bendová, ředitelka provozující organizace Zikos.

Hodně rekreantů tráví na Vysočině volno v přírodě. Do kempu u žďárské Pilské nádrže přijelo v létě víc lidí než jindy s karavany a stany, téměř zcela byly obsazené chatky. „My jsme za tyhle dva měsíce dohnali propad za květen a červen, kdy nejezdily školní výlety," řekla Ladislava Procházková z městské organizace Sportis, která se o kemp stará. Jak uvedla, lidé si v kempu zamlouvají také zářijové pobyty.

„Sezona byla docela solidní," uvedla Vlasta Petrová z kempu u rybníka Sykovec na Novoměstsku. Podotkla, že začátek sezony poznamenalo chladné počasí.

Autoři

Štítky rekreace, turistika, památky, hotely, Vysočina, léto, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, zámek, Telč, koronavirová krize, Hradozámecká noc, Panský dvůr, akciová společnost, Český statistický úřad, Jaroměřice nad Rokytnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je zájem o kempy. Koupalištím pomohl teplý srpen | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.