Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Meteorologové opět varují před bouřkami a přívalovým deštěm. Výstraha se týká i Vysočiny

Během dnešního večera hrozí v Čechách opět silné bouřky, které mohou být provázeny přívalovým deštěm. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí do dnešních dvaadvaceti hodin a týká se především jihozápadní poloviny Čech a Českomoravské vrchoviny.

„V průběhu sobotního odpoledne se budou vytvářet bouřky s velmi malým pohybem, které mohou být v Čechách a Českomoravské vrchovině lokálně provázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů za hodinu,” uvádějí meteorologové.

Nebezpečí silných bouřek podle nich odezní ve večerních hodinách, kdy se budou bouřková oblaka rozpadat. V případě výskytu přívalových dešťů může lokálně docházet k přechodným vzestupům hladin na menších tocích, varuje ČHMÚ.

Výstraha meteorologů se týká Prahy, Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje, Vysočiny a dále platí i pro větší části Středočeského a Ústeckého kraje. V Pardubickém kraji se výstraha týká Chrudimska.

Co (ne)dělat v případě bouřky?

 Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů. Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě. Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním. Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet. Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce. Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bouřka, přívalový déšť, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Kraj Vysočina, Českomoravská vrchovina, Praha, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové opět varují před bouřkami a přívalovým deštěm. Výstraha se týká i Vysočiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.