Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie na Vysočině má ode dneška novou techniku na kontroly kamionů

Policie na Vysočině bude častěji kontrolovat kamiony. Od kraje dnes dostala speciální vozidlo pro kontroly nákladních aut za 3,2 milionu korun. Je vybaveno například mobilními váhami, inspekčními kamerami a klíči pro vyhodnocení tachografů. Krajské policejní ředitelství takové vozidlo dosud nemělo. Díky němu počítá s podstatným zvýšením počtu kontrol, uvedl jeho ředitel Radek Malíř.

Policie zatím kamiony prověřovala ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční dopravu. „Vozidlo, které teď máme, nám umožní kontroly dělat operativněji. Předpokládáme jeho nasazení téměř ve všech dnech v týdnu,“ uvedl Malíř. S novou technikou budou policisté kontrolovat kamiony na dálnici D1, státních tazích i na krajských silnicích nižší třídy.

Kamionů přejíždějících přes Vysočinu podle Malíře výrazně přibývá a s tím roste riziko nehod. Jen po D1 jich denně projedou stovky. Přetížená auta také ničí silnice. V roce 2014 uložili policisté vážně chybujícím řidičům kamionů 136 kaucí v hodnotě 2,6 milionu korun, loni už 216 kaucí za 4,2 milionu korun. Kauce je peněžitá záruka nutící řidiče k tomu, aby se dostavil ke správnímu úřadu, který rozhodne o uložení sankce. Na nákup nového vozidla kraj použil i peníze z propadlých kaucí.

Fungování nového kontrolního vozidla Mercedes Benz dnes policisté předvedli u havlíčkobrodského letiště. Kromě vah obsahuje prostředky pro kompletní kontrolu technického stavu kamionu, včetně měření hloubky dezénu pneumatik a kamery umožňující nahlédnout i do dutin auta. Vyhodnotit umí i dodržování povinných přestávek v jízdě u řidiče. Vozidlo bude používat policejní tým „Kamion“, který na Vysočině funguje od roku 2011. Slouží v něm dvě desítky policistů.

Na Vysočině už byly první silniční váhy instalovány i přímo do vozovky, a to minulý rok na II/602 u Velkého Meziříčí. Náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) dnes řekl, že se tento pilotní projekt osvědčil a kraj by nyní chtěl dostat takové stabilní váhy na dva až tři úseky silnic v každém okrese Vysočiny. Výběrové řízení na firmu, která váhy zabuduje a bude provozovat, chce kraj vypsat tento rok.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, policie, kauce, Dálnice D1, Mercedes-Benz, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině má ode dneška novou techniku na kontroly kamionů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.