Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Některé obce v kraji zvýší poplatek za odpad. Jihlavané by měli platit stejně jako dosud

Některé radnice na Vysočině už rozhodly o tom, že v příštím roce zvýší poplatek za komunální odpad, starostové to zdůvodnili rostoucími náklady na odvoz a likvidaci odpadků. Další zastupitelstva příslušnou vyhlášku projednají až v prosinci. V krajské Jihlavě by měla roční sazba zůstat na 680 korunách na obyvatele, lidé tam ale mohou částku snížit zapojením do programu na podporu třídění.

Jemnice na Třebíčsku změní od nového roku poplatek za popelnice z 500 na 600 korun na osobu. Poplatky se podle starosty Miloně Slabého (SNK) neměnily déle než deset let. „Neustále se nám zvyšují vstupy, takže už jsme to byli nuceni udělat. Neustále se rozevírají nůžky mezi tím, co dotujeme, a co přispívají lidé," řekl Miloň Slabý.

V Polné na Jihlavsku budou příští rok lidé platit za odpad 520 korun na hlavu místo dosavadních 474 korun. „Máme tam spoustu slev, v celkové částce dělají asi 300 tisíc korun," doplnil starosta Jindřich Skočdopole (nestraník). Uvedl, že přes třídění ve městě přibylo směsného komunálního odpadu. „To jsou větší náklady na odvozy, uložení na skládku, atd.," řekl.

Pelhřimovské zastupitelstvo projedná 4. prosince návrh na zvýšení ročního poplatku za odpad o 50 korun na 700 korun na poplatníka, uvedla vedoucí finančního odboru Lenka Nováková. Vedení Chotěboře navrhne zastupitelům, aby poplatek pro rok 2020 zvedli o 12 korun, letošní poplatek tam je 528 korun na osobu.

V Jihlavě je možná stokorunová úleva 

V Havlíčkově Brodě platí lidé za vyvážení popelnic 600 korun na hlavu a rok, o částce na příští rok rozhodnou zastupitelé 16. prosince. „Je navrhováno několik variant na změnu výše poplatku," uvedla mluvčí města Alena Doležalová bez podrobností.

Ekonomický odbor města Jihlavy navrhne na prosincovém jednání zastupitelstvu nechat poplatek na nynějších 680 korunách. „Úlevu pak navrhuje ve výši 100 korun. Na úlevu mají nárok ti, kteří poctivě třídí, což je značná část Jihlavanů," sdělila Aneta Hrdličková z radnice.

S novým rokem neplánuje měnit poplatky za odvážení komunálního odpadu například radnice v Třebíči, kde je sazba 648 korun na osobu a rok. „Poplatek se nezměnil už více než pět let," uvedla mluvčí města Irini Martakidisová. Například žďárská radnice bude za odpad nadále vybírat 580 korun, Velké Meziříčí 500 korun a Nové Město na Moravě 480 korun. Jde o základní sazby bez slev.

Autoři

Štítky odpady, poplatek, komunální, odpad, radnice, Jihlava, Jemnice, Kraj Vysočina, Miloň Slabý, okres Třebíč, Polná, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé obce v kraji zvýší poplatek za odpad. Jihlavané by měli platit stejně jako dosud | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.