Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavbaři Vysočiny do září předali 962 nových bytů. Je to méně než v loňském roce

Stavbaři na Vysočině dokončili během prvních tří letošních čtvrtletí 962 bytů, proti stejnému období loni jich bylo méně o 3,9 procenta. Vysočina se tak zařadila mezi čtyři kraje v ČR, v nichž byty přibývaly pomaleji než před rokem. V Česku bylo letos od ledna do konce září dokončeno o 10,8 procenta více bytů než ve srovnatelné době před rokem. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V celé republice bylo za tři letošní čtvrtletí dokončeno 25.782 bytů. Vysočina se na tomto počtu podílela 3,7 procenta. Meziročně méně dokončených bytů kromě Vysočiny letos měly i Liberecký kraj, Pardubický kraj a Moravskoslezský kraj. Největší procentuální propad byl v Libereckém kraji, kde se počet dokončených bytů v porovnání s prvními devíti měsíci loni snížil o víc než 22 procent.

Na venkovské Vysočině nejrychleji přibývají rodinné domy. Od letošního ledna do září v nich vzniklo 661 bytových jednotek. Díky výstavbě bytových domů v tomto kraji přibylo 166 bytů, dalších 14 bytů bylo dokončeno v domovech pro seniory. Zbývajících 121 bytů stavbaři vytvořili vestavbou do rodinných a bytových domů nebo úpravami nebytových prostor.

Útlum i v zahájení staveb 

V minulém roce se bytová výstavba na Vysočině naopak výrazně zvýšila. Za celý rok 2018 obyvatelé tohoto kraje dostali 1441 nových bytů, největší počet za minulých osm let. V porovnání s rokem 2017 loni počet nových bytů na Vysočině stoupl o 427, tedy o 42,1 procenta.

Útlum se na Vysočině letos týká i zahájených staveb pro bydlení. Od ledna do konce září dělníci v kraji rozestavěli 1376 bytů, v meziročním porovnání o 6,2 procenta méně. V ČR se počet zahájených bytů proti loňským prvním třem čtvrtletím v tomto roce zvýšil o 17,8 procenta na 29.137 bytů. 

Štítky stavby, bydlení, statistika, Kraj Vysočina, Česko, Český statistický úřad, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři Vysočiny do září předali 962 nových bytů. Je to méně než v loňském roce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.