Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VOLBY 2024: Voliči rozhodli. Vítězství v části Havlíčkobrodska si připisuje obhajující senátor Tecl

Dnes ve 14 hodin se po týdnu v části republiky uzavřely volební místnosti. Ve druhém kole senátních voleb se na Vysočině, konkrétně ve volebním obvodu 44 Chrudim, jehož velkou část tvoří Havlíčkobrodsko, se utkal Jan Tecl (ODS) a Vladimír Slávka (ANO).

Vítězem v obvodu 44 ve druhém kole senátních voleb se stal Jan Tecl, jehož podpořilo 52% voličů - získal 10 878 hlasů. Jeho protivník získal Vladimír Slávka získal 48% hlasů - 10 041 hlasů. Volební účast v tomto obvodu byla necelých 18,8%. Pro srovnání - v roce 2018 přišlo k urnám 18,6 % voličů.

Jan Tecl, který dnes obhájil svůj senátorský post, poděkoval svým voličům. Zároveň ocenil svého protivníka Vladimíra Slávku, průběh kampaně hodnotí jako důstojný. „Před volbami jsem říkal, že v dobrém se musí pokračovat. A vy jste to zařídili. Děkuji vám všem, kteří jste přišli k volbám a dali mi svůj hlas! Velmi si vážím podpory Koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a Starostové pro občany a SNK-ED. Jsem senátorem pro všechny a budu pro vás pracovat naplno, jako tomu bylo doposud. Můžete se na mě kdykoli obrátit. Mé dveře jsou stále otevřené. V závěru děkuji protikandidátovi Vladimíru Slávkovi za důstojný průběh kampaně," vyjádřil se Jan Tecl. 

Senátní obvod 44 – Chrudim čítá celkem 140 obcí a je z části z okresu Chrudim (89 obcí) a z jihovýchodní části okresu Havlíčkův Brod (51 obcí). Ve volbách v roce 2024 senátor Jan Tecl obhajuje svůj mandát za koalici tvořenou KDU-ČSL, ODS, hnutím STAN, TOP 09 a hnutím STO. Jeho kandidaturu rovněž podporovala strana SNK ED. Jeho vyzyvatelem ve druhém kole byl za hnutí ANO kandidující místostarosta města Havlíčkův Brod Vladimír Slávka.

Gratulace od premiéra 

„Blahopřeji Janu Taclovi, skromnému a pracovitému člověku, který obhájil svůj mandát," vyjádřil se na tiskové konferenci k vítězství Jana Tacla premiér Petr Fiala (ODS). 

Výsledky v prvním kole 

Tecl získal v prvním kole 30,97 procenta hlasů, druhý Slávka měl v druhém kole 29,51 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 33,46 % voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Senátní obvod zatím zastupovali tři senátoři. Od roku 1996 až do 2012, tedy tři senátní období, byl zástupce Petr Pithart. V roce 2012 byl zvolen Jan Veleba, kterého ve volbách 2018 vystřídal právě Jan Tecl.

Článek průběžně aktualizujeme. 

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Senátu ČR (redakčně upraveno) | Zdroj volby.cz, senat.cz

Štítky volby, senát, Chrudim, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Voliči rozhodli. Vítězství v části Havlíčkobrodska si připisuje obhajující senátor Tecl | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.