Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VOLBY 2024: Staronovou senátorkou za Třebíč se stala Hana Žáková

, aktualizováno před 15 minutami

Dnes ve 14 hodin se po týdnu v části republiky uzavřely volební místnosti. Ve druhém kole senátních voleb se na Vysočině, konkrétně ve volebním obvodu 53 Třebíč, utkala senátorka Hana Žáková (STAN) s Drahoslavem Rybou (ANO), generálem Hasičského záchranného sboru ČR

Vítězkou druhého kola senátních voleb se stala dosavadní senátorka Hana Žáková. Podpořilo ji 56,2% voličů, získala 10 424 hlasů. Drahoslav Ryba získal 8116 hlasů. 

Hana Žáková, která dnes obhájila svůj mandát, poděkovala všem, kteří ji podpořili. „Velmi děkuji za všechny Vaše hlasy a projevenou důvěru. Společně jsme to dokázali a já mohu o nadále hájit a zastupovat Třebíčsko v Senátu. Věřte mi, že Vás ani v následujících šesti letech nezklamu," vzkázala Hana Žáková svým podporovatelům. 

Dalších šest let by chtěla působit v senátním výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. „Věřím tomu, že zřídí opět podvýbor pro energetiku a dopravu, kterému jsem šest let předsedala. Myslím si, že je to teď hodně důležité i z hlediska dostavby nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany, která je teď prioritou nejen pro Třebíčsko, ale pro celou Českou republiku,“ řekla ČTK Hana Žáková.

Poděkovala svým podporovatelům, rodině a především voličům za to, že byli ochotni jít znovu k volbám. Obecně ale podle ní byla volební účast nízká. „Nevím, jak je (voliče) víc mobilizovat, aby šli volit. Vždyť je to přeci svátek demokracie, mají právo volit a něco ovlivnit,“ řekla Žáková.

„Volební účast se dala očekávat." 

Výsledek druhého kola senátních voleb okomentoval také poražený Drahoslav Ryba. „Chtěl bych poblahopřát paní Žákové. Ať se jí coby staronové senátorce daří. Hlavně chci poděkovat voličům, kteří mě volili,“ řekl ČTK Drahoslav Ryba. Volební účast je pro něj spíš zklamáním, i když se dala očekávat.

Volební účast v obvodu 53 ve druhém kole byla necelých 21%, pro srovnání v roce 2018 přišlo k urnám 18,9 % voličů.

Senátní obvod č. 53 Třebíč je tvořen celým okresem Třebíč, a volí tak v něm 137 obcí. Současnou senátorkou je od roku 2018 právě Hana Žáková, která nahradila Františka Bublana, jenž byl senátorem v letech 2012–2018. Před nimi byli senátory za tento obvod Pavel Heřman, Pavel Janata a Vítězslav Jonáš.

Mandát se jí podařilo obhájit 

Data z vůbec prvního volebního okrsku převzal Český statistický úřad v čase 14:14. Šlo o okrsek v Heřmanově Městci na Chrudimsku, informovali statistici.

Hana Žáková v letošním druhém kole uspěla, bude tak prvním politikem, komu se na Třebíčsku podaří svůj mandát obhájit. Ve volbách v roce 2024 senátorka Hana Žáková obhajovala svůj mandát za hnutí STAN. Podporovali ji také SNK ED a ODS.

Výsledky v prvním kole 

Žáková získala v prvním kole 41,22 procenta hlasů, druhý Ryba měl 31,01 procenta hlasů. Voleb se minulý týden zúčastnilo 34,75 % voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Také na druhé kolo senátních voleb dohlížela policie. „Senátní volby na Třebíčsku se obešly bez problémů a bez narušení veřejného pořádku," informovala kolem 15. hodiny policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Senátu ČR (redakčně upraveno) | Zdroj volby.cz, senat.cz, ČTK

Štítky senát, volby, obvod, Hana Žáková, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Staronovou senátorkou za Třebíč se stala Hana Žáková | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.