Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

VOLBY NA VYSOČINĚ: Krajští zastupitelé se hodně obmění. Mezi nováčky jsou starostové, podnikatelé i pedagogové

Uplynulý víkend v naší zemi patřil volbám, konkrétně krajským, a na vybraných místech i senátním. Kraj Vysočina má 45 zastupitelů. Voliči do dalšího volebního období poslali zastupitele, kteří navážou na svou dosavadní práci, těch je 21. Zastupitelstvo v Kraji Vysočina se ale značně obmění, protože 24 zvolených zastupitelů je nových. Pojďme si nové zastupitelky a nové zastupitele v krátkosti představit.

Nově zvolení zastupitelé Kraje Vysočina

ANO – 18 mandátů, zastupitelé: Martin Kukla, Pavel Franěk, Otto Vopěnka, Jiří Horký, Petra Nečadová, Miloš Hrůza, Radek Zlesák, Jiří Pokorný, Vladimír Slávka, Jana Nagyová, Zuzana Kratochvílová, Václav Křivánek, Marek Kučera, Radek Popelka, Josef Kott, Lucie Stehlíková, Pavel Řehoř, Vlastimil Bařinka

Společně se Starosty pro občany – 11 mandátů, zastupitelé: Vítězslav Schrek, Miloš Vystrčil, Karel Janoušek, Tomáš Augustýn, Veronika Vošická Buráňová, Filip Hron, Petr Bárta, Pavel Nevrkla, Radek Kolman, Miroslav Skalník, Miroslav Kabelka

KDU-ČSL – 4 mandáty, zastupitelé: Vít Kaňkovský, Martin Kodys, Pavel Janoušek, Jan Tourek

Starostové pro Vysočinu – 4 mandáty, zastupitelé: Adam Joura, Pavel Pacal, Lukáš Vlček, Pavel Hájek

Stačilo! – 3 mandáty, zastupitelé: Miroslav Vrzal, Karel Dvořák, Marek Nevoral

Sociální demokracie – 3 mandáty, zastupitelé: Jiří Běhounek, Michal Šmarda, Vladimír Novotný

SPD, Trikolora a PRO – 2 mandáty, zastupitelé: Radek Koten, Andrea Peňáz

Zdroj: ČSÚ 

Jak volby na Vysočině dopadly?

Vítězem letošních krajských voleb je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí místo. V krajském zastupitelstvu možná překvapivě už nezasednou Piráti, kteří skončili pod pětiprocentní hranicí. Do zastupitelstva Kraje Vysočina voliči poslali šest žen a 39 mužů.

Poražení na Vysočině: Svědomí mám čisté, odvedli jsme maximum, říká lídryně Pirátů Hana Hajnová

Uplynulé krajské volby přinesly kromě vítězů i několik poražených. Největší propad v Kraji Vysočina zaznamenali Piráti. Dosud měli sedm krajských křesel, teď spadli na nulu. Ve volbách na Vysočině získali 6533 hlasů, dosáhli 4,55%, a skončili tak...

Nové tváře pro období 2024 - 2028

Nejvíce nováčků má vítězné hnutí ANO, to získalo 18 mandátů. V zastupitelstvu ve volebním období 2024 – 2028 nově usedne důchodce z Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka, kterému je 66 let. Dále jednačtyřicetiletý podnikatel Jiří Horký z Osové Bítýšky, třiapadesátiletý poslanec Josef Kott z Olešné, sedmačtyřicetiletá radní z Třebíče Zuzana Kratochvílová, pětapadesátiletý místostarosta Humpolce Václav Křivánek, jednapadesátiletý Marek Kučera, jednatel společnosti z Nového Města na Moravě. Doplní je i europoslankyně – třiapadesátiletá Jana Nagyová z Jihlavy, dále pak o rok starší Petra Nečadová z Jihlavy, která je vrchní referentkou. Dalšími nováčky jsou třiapadesátiletý náměstek primátora Jihlavy Radek Popelka a Pavel Řehoř - jednatřicetiletý obchodní manažer z Třebíče. Poslední novou tváří za ANO je i dvaačtyřicetiletá lékařka z Havlíčkova Brodu Lucie Stehlíková.

Znovuzvolení jsou i dosud jediní dva krajští zastupitelé, kteří jsou voleni od samotného vzniku krajů, tedy už od roku 2000. Jde o známá jména - předsedu Senátu Miloše Vystrčila a dosavadního náměstka hejtmana Vladimíra Novotného.

Koalici Společně se starosty pro občany, jež získala 11 mandátů, budou nově zastupovat: Třiačtyřicetiletý ředitel ZŠ v Novém Městě na Moravě Tomáš Augustýn, čtyřicetiletý Filip Hron, právník a radní města Pelhřimov, Miroslav Kabelka - třiapadesátiletý učitel a starosta z Jakubova, vedoucí katedry VŠPJ – šestačtyřicetiletý Radek Kolman z Pelhřimova, dalším nováčkem je starosta Jemnice Pavel Nevrkla, tomu je 43 let, dále pak čtyřiatřicetiletý učitel z Nového Města na Moravě Miroslav Skalník. Tyto nové zastupitele doplní jejich stranická kolegyně, třiatřicetiletá krajská koordinátorka z BESIPu Veronika Vošická Buráňová, která bydlí v Nové Vsi. „Teď to není o tom, jestli to je radostná, nebo neradostná zpráva. Máme nastavené nějaké mechanismy, které hovoří o tom, že jedna věc je výsledek, a druhá věc je potom nějaké jednání. Asi nebudu tajit, že jsme si to představovali trochu jinak. Pro mě to byly první krajské volby. Třeba i přes povodně, kvůli kterým jsme nedojeli naši kontaktní kampaň, je pro nás výsledek velmi pěkný," řekla redakci Drbny v sobotu 21. září při čekání na konečně volební výsledky.

Třetí v pořadí v krajských volbách skončila KDU-ČSL, ta získala také čtyři mandáty. Nováčkem v krajském zastupitelstvu bude devětačtyřicetiletý starosta Třeštice na Jihlavsku Martin Kodys.Vážení všichni fajn lidi na Vysočině!!! Děkuju za Vaše hlasy. Díky Vám jsem se stal zastupitelem Kraje Vysočina. Opravdu hodně moc si Vaší důvěry vážím a udělám všechno proto, abych Vás nezklamal. Současně děkuju všem přátelům, kamarádům a známým za podporu, kterou jsem dostával nejen z celé ČR, ale i z celého světa. Jsme všichni společně skvělej tým,“ vzkázal Martin Kodys na svém Facebooku.

Další koalice Starostové pro Vysočinu, které voliči přidělili čtyři mandáty, bude mít v krajském zastupitelstvu pouze jednu novou tvář – devětatřicetiletého Adama Jouru z Třebíče, jednatele rodinné stavební firmy. „Přátelé, toto jsou vaši noví krajští zastupitelé z naší party Starostové pro Vysočinu. Není nás nakonec mnoho, ale budeme se za vás bít jako lvi! Všem vám, kteří jste nám dali důvěru, ze srdce děkuji," vzkázal svým voličům Adam Joura. 

Nejvíce preferenčních hlasů v Kraji Vysočina získal dosavadní hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO), naopak nejméně voliči podpořili nováčka mezi zastupiteli Vlastimila Bařinku (ANO).

Tři křesla bude mít také koalice Stačilo!. Její lídr, devětapadesátiletý vedoucí lékárny z Brtnice Miroslav Vrzal, bude také jediným nováčkem.

Stejný počet mandátů získala i Sociální demokracie. Novou tváří v jejích řadách bude starosta Nového Města na Moravě, devětačtyřicetiletý Richard Šmarda.

Mezi krajské zastupitele se na Vysočině se ziskem dvou mandátů probojovalo i hnutí SPD. Novou tváří bude lídr, devětapadesátiletý poslanec z Vojnova Městce Radek Koten. Toho doplní třiatřicetiletá specialistka na historickou zeleň Andrea Peňáz, jež bydlí v Sedletíně.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Kraje Vysočina

Štítky volby, kraj, zastupitelé, přehled, nováčci, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY NA VYSOČINĚ: Krajští zastupitelé se hodně obmění. Mezi nováčky jsou starostové, podnikatelé i pedagogové | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.